RU
UA
Статті

Українці в Чехії: повна інструкція для переселенців

Чехія прийняла понад 300 тис. українських переселенців від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Як потрапити в Чехію, які документи потрібно оформити після прибуття, де шукати роботу та як оформити фінансову допомогу?

Перетин кордону


Якщо у вас є біометричний закордонний паспорт, ви можете потрапити у країну без візи і перебувати там протягом 90 днів. Щоб перетнути кордон, не потрібні ані негативний ПЛР-тест, ані вакцинація.


Компанія RegioJet безкоштовно перевозить українських біженців з польського міста Перемишль у Прагу. Варто лише показати український паспорт. До Перемишля можна дістатися потягом Укрзалізниці або іншим транспортом.


Документи для перебування у країні


Отримати допомогу в Чехії можуть:


  • Громадяни України та члени їхніх сімей. Це можуть бути чоловік або дружина, неповнолітні неодружені діти, батьки українця, якому менше ніж 18 років, або родич на утриманні.
  • Особи без громадянства або громадяни інших країн, які отримали міжнародний або національний захист в Україні.
  • Громадяни інших країн, які мають посвідку на постійне проживання в Україні та не можуть повернутися до своїх країн. 
  • Українці та їхні сім’ї, які вже перебували в Чеській Республіці на 24 лютого 2022 року.

Протягом 30 днів після в’їзду потрібно звернутися в Регіональний центр допомоги Україні. Вони є в кожному обласному центрі. Тут можна:


  • зареєструватися – це має зробити кожен іноземець після прибуття в країну;
  • подати заявку на тимчасовий захист, тобто оформити гуманітарну візу на один рік або до завершення воєнного стану;
  • отримати медичну страховку тощо.

Ще в цих центрах вам допоможуть знайти житло та нададуть іншу допомогу. Їхні адреси можна знайти тут. На місці працюють перекладачі.


Зареєструватися і отримати тимчасовий захист можна й у Департаменті поліції у справах іноземців. Для цього потрібен будь-який із цих документів, що засвідчують особу:


  • закордонний паспорт;
  • внутрішній паспорт громадянина України;
  • ID-картка;
  • пенсійне посвідчення;
  • для дітей у разі відсутності паспорта – свідоцтво про народження.

Якщо у вас є діти до 15 років, їх необов’язково брати до центру. Можна принести їхній паспорт або свідоцтво про народження та фото розміром 45 x 35 мм.


Якщо ви були в Чехії до початку повномасштабної війни й у вас закінчилася віза, ви можете продовжити своє перебування в Чехії.


Якщо з вами є домашні тварини, то ви можете в’їхати з ними в країну і лише потім займатися їхніми документами. Тобто ви маєте посадити їх на карантин, провести клінічне обстеження тощо. Деталі можна дізнатися тут.


Якщо вам надали тимчасовий захист, у перші 30 днів після перетину кордону ви можете безкоштовно користуватися громадським транспортом.


Як знайти житло?


Протягом одного місяця вам можуть безкоштовно надати житло в Центрах допомоги Україні. Потім його можна подовжити.


Ще безкоштовне житло можна знайти на цих платформах:


  • uprchlici-vitejte.cz – тут реєструються ті, хто можуть надати житло, і ті, хто шукають прихисток;
  • Relocation help for Ukrainians – Facebook-група з пропозиціями житла;
  • безкоштовне житло в хостелі для родин українців, які працюють у місті Хеб;
  • безкоштовне проживання у студентських гуртожитках для українських студентів, викладачів та їхніх сімей у місті Телч.

На цьому сайті можна шукати житло без рієлтора. А це зразок договору на оренду житла.


Гроші в Чехії


Офіційна валюта країни – чеська крона.


У Чехії не можна обміняти готівкову гривню, але можна користуватися українськими банківськими картками. Ще ви можете відкрити рахунок у місцевому банку. Для цього потрібно:


  • написати заяву;
  • мати закордонний паспорт;
  • мати будь-який інший документ, який засвідчує особу, наприклад, водійські права або посвідка на проживання;
  • вказати адресу, куди мають прислати картку.

У банку Česká Spořitelna українці можуть відкрити рахунок безкоштовно. Ще цей банк не бере комісію за зняття грошей з українських карток.


Якщо вам потрібна фінансова підтримка, ви можете зробити запит на допомогу розміром 5 тис. чеських крон. Для цього у вас має бути оформлений тимчасовий захист.


Як знайти роботу


Якщо у вас є гуманітарна віза, ви можете офіційно працювати. Для пошуку роботи можна звернутися по допомогу в Регіональний офіс підтримки України або службу зайнятості. Ще можна шукати роботу онлайн на таких сервісах:



Якщо у вас немає тимчасового захисту, спочатку треба отримати дозвіл на роботу. Подати заяву можна на підставі вакансії чеської компанії або трудового договору. Ось що ще для цього потрібно:


  • сплатити збір 500 крон;
  • мати дійсний закордонний паспорт;
  • мати оригінал трудового договору з чеською компанією;
  • мати документ, що підтверджує компетентність, наприклад, диплом в оригіналі та з офіційним чеським перекладом, більше про це є тут;
  • мати звіт про вакансію, який заповнює роботодавець;
  • мати звіт з чеського реєстру про роботодавця.

Мінімальна зарплата в Чехії при роботі 40 годин на тиждень складає 16,2 тис. крон.

Курси чеської мови


Вивчати чеську мову безкоштовно можна в центрі для іноземців у Брно. У застосунку Včelka, де іноземці можуть вивчати чеську мову, є безкоштовний доступ для українців. Для цього потрібно зареєструватися та додати промокод VCELKAUKRAJINE.


На цьому сайті ви можете вибрати платну мовну школу.


Перші вислови чеською, які вам можуть знадобитися, можна знайти на шостій сторінці журналу «Пороги», присвяченого українським переселенцям у Чехії.


Як отримати медичну допомогу в Чехії


У Чехії у вас має бути медичне страхування. Страховку видають, коли у вас є гуманітарна віза. Щойно ви отримаєте поліс, зможете користуватися медичними послугами в повному обсязі. Внески за вас виплачуватиме держава.


Підтвердження того, що у вас є страховка, можна отримати в Центрі допомоги Україні у спеціальному вікні.


Якщо у вас уже є віза, але немає страховки, подати заяву на неї можна тут або тут. Ще ви можете прийти в офіс VZP.


Зі страховкою ви можете звертатися до будь-якої лікарні. Якщо поліса немає і ви не можете оплатити лікування, краще звертатися до державної лікарні. Їхні адреси у Празі, Брно, Остраві та інших містах є на сайті Міністерства охорони здоров’я Чеської Республіки.


Список лікарів, які готові приймати пацієнтів з України, є тут. Ще тут можна вибрати лікаря, який говорить англійською чи іншою зрозумілою вам мовою.


Додатково Міністерство охорони здоров’я створило інформаційну лінію українською мовою. На неї можна зателефонувати за номером +420226201221, а після з’єднання натиснути 2. 

Ще вам може знадобитися Єдиний європейський номер екстреної допомоги – 112. Ви можете на нього зателефонувати, навіть якщо не говорите чеською, у вас немає грошей на телефоні, поганий сигнал або взагалі немає SIM-картки.


Номер швидкої в Чехії – 155.


Як влаштувати дітей у школу


У Празі, Брно, Оломоуці, Фрідек-Містеці, Ческе Будейовіце, Їглаві, Зліні ви можете віддати дітей в початкову школу. У Празі є можливість віддати дітей у середню школу. Ще можна навчатися дистанційно.


Для цього потрібно відправити електронний лист на адресу [email protected]. Знати чеську мову не обов’язково.


Для самостійного пошуку школи або садочка можна скористатися цим сайтом.


Більше про систему освіти в Чехії можна дізнатися тут.


Куди звернутися по допомогу в Чехії


  • Довідник терапевтів, які згодні допомогти українцям – до п’яти сеансів безкоштовно. Доступні чеська, польська та інші мови.
  • Анонімна та безкоштовна лінія «Карітас ЧР», на яку можна дзвонити з будь-яких кризових питань. Оператори розмовляють чеською та українською. Телефон: +420731432431. Графік роботи можна дізнатися тут.
  • Список адвокатів, які допомагають біженцям.
  • Безкоштовний переклад офіційних документів для українців.

Більше інформації про Чехію для українських переселенців є у спеціальному випуску журналу «Пороги».