RU
UA
Статті

Українці в Європі. Які зміни в правилах перебування очікувати у 2023 році?

Від початку 2023 року було запроваджено зміни у правилах перебування та проживання українських біженців у країнах ЄС.

Дію програм для підтримки українських біженців було продовжено в усіх країнах. Проте вимоги для отримання допомоги будуть більш строгими.

Польща
1. Житло
Вимушеним переселенцям у Польщі потрібно буде самим оплачувати частину вартості проживання в місцях колективного розміщення. Можливість безплатно жити у даних місцях буде тільки перші 120 днів з моменту прибуття до країни. Далі потрібно буде сплачувати половину вартості проживання, а з 01.05.2023 - 75% вартості проживання (але ціна буде максимум 40-60 zł на добу).
Варто зауважити, що дані зміни не відносяться до пенсіонерів, людей з інвалідністю, вагітних або жінок з дітьми віком до року, жінок з трьома дітьми та більше, осіб у скрутній ситуації.

2. Замороження соціальної допомоги
Якщо ви плануєте виїзд з території Польщі на певний період часу, то візьміть до уваги, що соціальні виплати, які ви отримуєте буде заморожено. А якщо перебуватимете в іншій країні більше як 30 днів, то право на соціальну допомогу буде втрачено.

3. Посвідчення на тимчасове проживання
Тепер посвідчення на тимчасове проживання видаватимуть не на 3 роки, а на півтора року.
Також для легального перебування українцям необхідно мати лише електронне посвідчення - еквівалент польського документа mObywatel. А на оформлення польського ідентифікаційного коду (PESEL) тепер дається не 90, а 30 днів.

Німеччина
Лише у Німеччині у 2023 році збільшать допомогу для вимушених переселенців. Одинокі дорослі будуть отримувати на 53 євро більше. Для дорослих осіб із сім'єю, підлітків та дітей виплати також буде підвищено, але сума допомоги буде меншою.
Крім того, перебувати у Німеччині без реєстрації тепер можна лише до 90 діб.

Швейцарія
У Швейцарії обіцяють виділити додаткові місця для проживання українських біженців.
В країні планують облаштувати військові бази аби там могли проживати вимушені переселенці.

Чехія
В Чехії планують зменшити суму допомоги на 110 крон та внести інші корективи до правил. Повне рішення повинні затвердити протягом січня. А увійдуть в дію нові умови з квітня.
Розмір соціальної допомоги буде залежати від доходів особи.

Для людей пенсійного віку та людей з інвалідністю грошову допомогу збільшать до 7 290 крон на дорослого та 5 235 крон на дитину.
Для отримання фінансової допомоги біженцям потрібно буде довести, що вони дійсно її потребують.

Словаччина
З 01.01.2023 у Словаччині було скасовано безоплатне пересування громадським транспортом в Братиславі.
Пересуватися транспортом безкоштовно можна буде тільки в день отримання документів про статус тимчасового захисту та наступні чотири дні.
Для школярів проїзд залишиться безплатним, за умови, що дитина має документ про тимчасове проживання у Словаччині та підтвердження навчання у школі.

Литва
У Литві, на відміну від Словаччини, у великих містах та залізничних портах продовжили термін безоплатного пересування громадським транспортом до 2024 року.

Також з нового року до березня 2024 року діє лише електронний формат дозволів на проживання.

Латвія
Якщо ви хочете працювати у Латвії, то вам необхідно розпочинати вивчення державної мови країни. На це біженцям дають один рік. З 01.01.2024 обов'язковою вимогою для виходу на роботу буде знання мови.

Латвія обіцяє приймати та допомагати вимушеним переселенцям до 30.06.2023 року. Далі термін, можливо, переглядатимуть.

Нідерланди
У Нідерландах перед наданням допомоги будуть перевіряти доходи.
З 01.02.2023 року муніципалітети зможуть припиняти виплату щомісячної допомоги для всієї сім'ї, якщо у когось із її членів є доходи від роботи чи пільг.
Наразі на кожного українського біженця виплачують 260 євро на місяць.
Ймовірно, що виплати на харчування зміняться та будуть залежати кількості осіб у сім'ї. Чим більше членів сім'ї, тим меншу суму буде надано кожній особі.

Також заплановано зменшення допомоги на відшкодування витрат родинам, які приймають українських біженців. Надалі сума допомоги складатиме 122 євро.

Новини Польща