RU
UA
Статті

Водійське посвідчення в Польщі: кому і коли треба робити обмін у 2024 році

Головна / Новини / Водійське посвідчення в Польщі: кому і коли треба робити обмін у 2024 році

Щоб полегшити адаптацію українців, які виїхали до Польщі на власних авто, місцева влада дозволила використовувати українські посвідчення і тривалий час не вимагала їх обміну. Але цього року деякі правила все ж зміняться.

З 1 січня 2024 року частина українських переселенців тепер зобов'язана таки обміняти водійське посвідчення на польське.

Кому і коли доведеться обміняти права на польські
Упродовж тривалого часу у Польщі діяли так звані "‎законодавчі пільги" для водіїв з України. До 31 грудня 2023 року польське законодавство дозволяло українцям:

  • легально керувати автомобілями із водійськими посвідченнями, виданими в Україні;
  • не здійснювати обмін українських водійських прав на польські до 6 місяців проживання в країні;
  • вважати дійсними навіть ті українські посвідчення, у яких закінчився термін дії.

Такі пом'якшення для українських водіїв діяли згідно з законом "‎Про особливий порядок функціонування транспорту та морського господарства у зв'язку зі збройним конфліктом на території України".

Та ще більше пільг – у тих українців, які отримали тимчасовий захист. Їм дозволено користуватися українськими посвідченнями водія аж до завершення дії цього статусу.

Що це означає? Українці в Польщі, які мають PESEL UKR, можуть не турбуватися про обмін водійських прав аж до березня 2024 року. А якщо Польща вирішить продовжити тимчасовий захист, то ще довше.

Якщо ж поляки не продовжать спеціальний статус для українців після березня 2024 року, тоді права доведеться обміняти впродовж 6 місяців.

Куди звертатися для обміну посвідчення на польське
Водійські посвідчення обмінюють у спеціальних територіальних підрозділах за місцем фактичного перебування особи – Wydział komunikacji.

У деяких Відділах комунікації можна записатись в електронну чергу. Будьте готові сплатити адміністративний збір у розмірі 100 злотих та збір за підтвердження українським консулом факту отримання українського водійського посвідчення – 125 злотих.
Новини Польща