RU
UA
Статті

Як українські біженці допомогли економіці ЄС?

Головна / Новини / Як українські біженці допомогли економіці ЄС?

За офіційними даними, українські біженці витратили за кордоном 20 млрд доларів у 2022 році, підписали 1,87 млн трудових контрактів у 17 країнах ЄС, та підняли на 1% ВВП Польщі. Більше половини працездатних українців у східній та центральній частині Європи знайшли роботу.
У 2022 році витрати українців за кордоном наблизилися до 2 мільярдів доларів на місяць.
Очікувано, що найбільші обсяги операцій у торговельних мережах за допомогою українських карток здійснювалися на території Польщі (28% від загального обсягу) та Німеччини (10%). Ці країни ЄС прийняли на порядок більше мігрантів з України, ніж інші.
Кількість осіб, перевезених пасажирським транспортом, зросла на 35%, обсяг фінансових та страхових послуг збільшився на 42%, консультаційних – на 29%, послуг з працевлаштування – на 31%. Ми не можемо стверджувати, що це все вплив виключно українців, проте вони однозначно мали свій внесок.
Окрім приватних грошей українських біженців, низка європейських держав отримали також і допомогу з європейських фондів на утримання українців.
Ще варто зазначити, що українці стали джерелом нової робочої сили в країнах ЄС – власне, ті, хто знаходить роботу, поступово стають трудовими мігрантами. Вони активно інтегруються у європейський ринок праці та почали платити податки.
Наприклад, за оцінками Центру міграційних досліджень Варшавського університету, працевлаштовані українці в Польщі вже заплатили 10 млрд злотих (близько 2,4 млрд доларів) податків. Це перевищує обсяги наданої допомоги, хоча ці обсяги не враховують витрати на освіту та охорону здоров'я.
В 11 країнах центральної та східної Європи знайшли роботу понад 60% українців працездатного віку, які були зареєстровані як шукачі роботи.
Новини Польща