RU
UA
Статті

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українців до 4 березня 2025 року

Головна / Новини / Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українців до 4 березня 2025 року

Рада міністрів ЄС із внутрішніх справ погодила рішення продовжити дію Директиви тимчасового захисту ЄС, яка надає українським біженцям право легально знаходитися на території країн Євросоюзу та базовий соціальний захист, до березня 2025 року.

«ЄС підтримуватиме український народ стільки, скільки буде потрібно. Продовження статусу захисту дає впевненість більш ніж 4 мільйонам біженців, які знайшли безпечний притулок в ЄС», – заявив іспанський міністр внутрішніх справ Фернандо Гранде-Марласка Гомес, чия країна зараз головує в Раді ЄС.

Система тимчасового захисту надає українцям права на проживання у країнах ЄС, доступ до ринку праці та житла, медичну та соціальну допомогу, освіту для дітей. ЗМІ повідомляли, що Польща висувала певні заперечення щодо продовження тимчасового захисту. Варшава вимагала збільшення фінансування від ЄС на утримання біженців. Однак продовження дії механізму вимагає одноголосного голосування, тож ветувати рішення було неможливо.

До речі, у Європі зростає кількість українців із тимчасовим захистом. У серпні тимчасовий захист отримала ще понад 41 тисяча осіб.

За останніми даними Євростату, їх у країнах ЄС налічується понад 4 млн.
Найбільше зросла кількість біженців у Німеччині. Туди з липня по серпень переїхали майже 22 тисячі українців. Також збільшилась кількість громадян України в Чехії (на 7 500 осіб) та Нідерландах (на 2 600 осіб).

А от головною країною, де навпаки скорочується кількість українців, залишається Польща. У серпні з неї виїхали 10 530 біженців, які перебралися до інших європейських держав або ж повернулись в Україну.

Повідомляється, що тимчасовим захистом у Європі користуються вже 4,155 млн людей з України.
Польща Новини