RU
UA
Статті

Зміни в правилах подачі документів на польську візу для українців

Головна / Новини / Зміни в правилах подачі документів на польську візу для українців

Тепер українці не можуть подавати документи на візу, перебуваючи на території Польщі.
Основні зміни:
▪️ Заявники повинні перебувати в Україні, де розташоване консульство.
Заявки можна подавати особисто, поштою або через уповноважених осіб.
▪️ Діти, які не досягли повноліття, можуть подавати документи через батьків або офіційних опікунів.
▪️ Заявки можна подавати лише після попередньої реєстрації, оплати послуги та отримання терміну подачі заяви.

Якщо під час перевірки виявиться, що заявник не перебував на момент подачі в країні, де знаходиться консульство, його заявку залишать без розгляду.

На Урядовому порталі Польщі нагадали, що ще однією винятковою ситуацією, завдяки якій стала доступна послуга “віза поштою або за дорученням”, була епідемія COVID-19.
У зв’язку з епідемією коронавірусу були впровадженні відповідні нормативні зміни. Законодавчі винятки мали на меті мінімізувати негативний вплив COVID-19 на громадян, у тому числі й працівників консульств.

Яка альтернатива польській візі, якщо немає можливості поїхати в Україну?
Щодо альтернатив до польської візи для українців, які не мають можливості виїхати в Україну, застосовується закон України від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України, згідно з яким окремі категорії українців можуть залишатися на території Польщі до 4 березня 2024 року, за визначеними умовами:
Для більшості українців, включаючи військових мігрантів та осіб, які легально перебували в Польщі до 24 лютого 2022 року, але термін дії їхніх легалізаційних документів закінчився, дозволено залишитися до 4 березня 2024 року.
Для українських батьків з неповнолітніми дітьми, які навчаються в польських школах або дитячих садках, термін дії дозволу подовжено до 31 серпня 2024 року.
Для українських студентів, аспірантів, учнів поліцейських шкіл і школярів (і їхніх батьків), які збираються складати іспити на атестат зрілості (egzamin maturalny), термін дії дозволу подовжено до 30 вересня 2024 року.
Також українці, які перебували на території Польщі за польською візою до 24 лютого 2023 року, мають можливість законно продовжити своє перебування, але без права на працю та соціальну допомогу. Для відновлення можливості працевлаштування та отримання соціального захисту українцям в Польщі слід легалізувати своє перебування, отримавши карту тимчасового побиту через воєводські управління за місцем проживання.

Коли українцям дійсно потрібна саме польська національна віза?
Загалом, польська національна віза необхідна для українців, які планують тривале перебування та працевлаштування в Польщі. Крім того, у деяких випадках українські мігранти можуть потребувати польську візу для перетину кордону, якщо вже вичерпано безвізовий період. У такому випадку, польську візу можуть отримати українці, які раніше мали статус UKR, але виїхали з України більше, ніж на 30 днів і втратили свій статус. Для в'їзду безвізово українцям потрібно мати:
▪️ біометричний закордонний паспорт;
▪️ вільні дні безвізу;
▪️ термін дії паспорта має закінчуватись не раніше, ніж за 180 днів з дня виїзду за кордон.
Також, все ще є можливість заїхати на територію Польщі з метою евакуації з України та отримати тимчасовий захист Польщі, який дає можливість не лише легально перебувати в країні, а й отримувати соціальний захист і доступ до праці.
Новини Польща