RU
UA
Статті

Як українцям вивчити чеську мову?

Головна / Новини / Як українцям вивчити чеську мову?

Через вторгнення російських військ на територію України, мільйони українців були змушені переїхати до сусідніх країн. Чехія входить до числа країн, що надають прихисток українцям.

Мова є важливою для адаптації та проживання в новій країні.
Як за короткий термін набути базових комунікаційних навичок з чеської мови?

Безплатні онлайн-ресурси 

  • Сайт LingoHut. Доступно 125 безплатних уроків для вивчення чеської мови.
  • Movapp.cz. Тут є можливість ознайомитись зі  списком базових чесько-українських фраз.
  • Kurzycestinyprocizince.cz - курс, у якому матеріал структуровано за категоріями та супроводжується відеоуроками. Можна проходити у будь-який час. Після занять є можливість перевірити себе, пройшовши тест.
  •  Presto-skola.cz. На даному ресурсі розміщена інформація, вивчення якої допоможе вам спілкуватись у транспорті, попросити про допомогу.
  •  Курс від чеської фірми Seduo. Самостійне вивчення чеської мови для українців. Курс складається з 12 відеороликів і покликаний навчити чеської для повсякденного використання.
  •  Instagram-блог Slangclub. У даному блозі в легкій та веселій манері розповідають про особливості вивчення чеської мови, діляться корисними лайфхаками та підбірками для її засвоєння.

Безплатні курси 

  • Освітній портал meta-ops.eu. Доступні курси чеської мови різних рівнів і форматів. Курс підійде для дітей, студентів та дорослих, які переїхали з-за кордону. Записатися можна, зареєструвавшись на обраний рівень курсів чеської мови.
  • Організація «ІнБазе» inbaze.cz пропонує курси для дорослих на початковому, середньому та високому рівнях. Актуальні новини щодо набору в групи можна відстежувати на їх офіційній сторінці у Фейсбук.
  • Курси Чеської мови різних рівнів підготовки є доступні за посиланням. Обирайте рівень, який бажаєте вивчати, дату та проходьте реєстрацію.

Стежити за безплатними курсами чеської мови та пропозиціями допомоги адаптації українцям можна на сторінках громадського об’єднання «Центр інтеграції іноземців».
Дана організація пропонує Пакет матеріалів для всіх освітян, викладачів та волонтерів, які викладають чеську мову дітям, які постраждали від конфлікту в Україні.

Відеоуроки для початківців

  • YouTube-канал Polyglot. Вивчення іноземних мов у вільному доступі. Канал містить плейлист  зі 100 уроків чеської мови. Середня тривалість роликів 2−3 хвилини.
  • YouTube-канал Lingvø Studija. Тут доступні три підбірки роликів про вивчення чеської мови: 
  1. Чеська мова — легко та цікаво;
  2. Чеські діалоги з українськими титрами;
  3. Вправи з чеської мови.
  • Prague Education Center. YouTube-канал, на якому можна переглянути понад 100 відеоуроків. Тут доступні ролики на освітню тематику, що орієнтован на іноземних студентів, які хочуть навчатися у Чеській Республіці. Крім того, на каналі доступні плейлисти з відеоуроками Уроки чеської з чехом, а також Чеська легко і просто.

Інші поради для  швидкого вивчення чеської мови

  1. Слід багато слухати, бо чим більше ви чуєте мову, тим легше вона дається. Старайтеся слухати новини чи музику кожного дня.
  2. Говоріть. Не потрібно боятися говорити та робити помилки. Необхідно максимально використовувати та розвивати словниковий запас. 
  3. Читайте. За допомогою читання ви зможете не тільки збільшити словниковий запас, але й краще зрозуміти граматику. 
  4. Підготуйте тематичні список слів, які вам потрібні для щоденних ситуацій. Далі їх слід розклеїти по квартирі та регулярно перечитувати та завчати.
  5. Слід дивитися фільми з субтитрами. Це допоможе поповнити розмовний словниковий запас та покращити вимову. Крім того, це допоможе  розпізнавати мову з уст носіїв.
Чехія