RU
UA
Статті

Уряд Чехії продовжив тимчасовий захист ще на рік і дещо змінив умови

Головна / Новини / Уряд Чехії продовжив тимчасовий захист ще на рік і дещо змінив умови

Уряд Чехії ухвалив поправку до закону Lex Ukrajina 6. Після цього зміни мають обговорити у Палаті депутатів парламенту Чехії. Серед головного – там визначено, якою буде процедура продовження тимчасового захисту та що саме означає допомога з добровільним поверненням до України. Крім того, ухвалили й інші зміни, наприклад, щодо освіти та нострифікації дипломів.

Продовження тимчасового захисту до 2025 року
Процедура продовження тимчасового захисту до березня 2025 року буде такою самою, як і минулого року. До 15 березня 2024 року необхідно зареєструватися на сайті Міністерства внутрішніх справ Чехії. При реєстрації необхідно вказати місце проживання в Чехії та назву та адресу школи, де дитина навчається, у разі обов'язкового відвідування навчального закладу. Також виберіть дату та відділення OAMP.
Після онлайн-реєстрації на електронну адресу прийде лист-підтвердження. Дітей молодше 15 років реєструють законні представники. Діти старше 15 років можуть реєструватися на продовження та вклеювати візу тимчасового захисту самостійно.
Під час особистого візиту до відділення OAMP необхідно надати підтвердження про місце проживання, наприклад, договір оренди. Підтвердження не потрібне, якщо житло надало KACPU.
Іноземець, який не з'явився для вклеювання візи у певний час, зобов'язаний повторно забронювати візит. Вклеїти візу потрібно до 30 вересня 2024 року.
Єдиною зміною є обов'язкове анкетування, яке раніше було добровільним. Це пояснюють необхідністю отримати статистичні дані для покращення допомоги з інтеграцією українців до Чехії.

Добровільне повернення в Україну
У Lex Ukrajina 6 з'являється пункт про допомогу із добровільним поверненням – asistований dobrovolný návrat, що означає – допомога з добровільним поверненням. Така допомога означає оплату деяких витрат на повернення в Україну та необхідне консультування. У той же час уряд визначить допустимі витрати і максимальний розмір виплат.
Така допомога надаватиметься один раз. Подати заявку можна буде не пізніше трьох місяців до припинення тимчасового або міжнародного захисту. Виплати поширюватимуться і на українців, які мають міжнародний захист у Чехії у зв'язку з російським вторгненням у 2014 році.

Інші зміни
Серед іншого, в Lex Ukrajina 6 внесли зміни і щодо освіти. Так, під час навчання директор може на необхідний період частково чи повністю змінити шкільну програму відповідно до потреб школярів чи студентів лише у тому випадку, якщо вони мають тимчасовий захист менше ніж 12 місяців. Також директор середньої школи може зарахувати учнів під час навчального року, лише якщо вони перебувають у Чехії з тимчасовим захистом менше 12 місяців.

Безкоштовна нострифікація
Крім того, у Lex Ukrajina 6 говориться, що зробити безкоштовну нострифікацію диплому можуть лише українці, які мають тимчасовий захист менше 12 місяців. Ті, хто перебувають у Чехії, довше повинні платити за нострифікації – 3000 крон.

Станом на 11 вересня в Чехії перебувало 365 875 осіб із тимчасовим захистом, а загалом країна видала понад півмільйона віз.
Новини Чехія