Як ведеться боротьба за українських працівників між Польщею і Німеччиною?


Не так давно з'явилася новина про те, що Німеччина відкриває ринок для робітників з інших країн, у тому числі і з України. Лібералізація трудового законодавства дозволяє мігрантам на більш простих умовах працевлаштуватися за фахом. Навіть українці, що працюють в Польщі, запевняють, що планують переїхати до Німеччини, як тільки вона відкриє ринок праці.

Чи дійсно все так просто і які є нюанси роботи в Німеччині? З якими бюрократичними формальностями доведеться зіткнутися українцям і які саме вакансії включає в себе лібералізація ринку?

Сьогодні ми спробуємо розібратися, які існують принципові відмінності роботи в Польщі і Німеччині для українських громадян, а також розповімо про те, як спрощення німецького ринку дозволить Німеччині отримати більше трудових мігрантів.

Дефіцит робочих рук

Ще в 2018 році Німеччина помітно спростила процес працевлаштування для вихідців з країн поза Європейським Союзом. Це змусило багатьох фахівців і представників засобів масової інформації задуматися про те, чи втратить Польща іноземних працівників, які, очевидно, можуть віддати перевагу Німеччині через більш високу заробітну плату. За деякими розрахунками через відкриття ринку Німеччини ВВП в Польщі може впасти приблизно на 1,5-1,6%.

Однак прогнозувати щось завчасно не найкраща ідея. Насправді працевлаштуватися в Німеччині навіть після відкриття ринку праці не так-то просто. Працівник повинен володіти німецькою мовою як мінімум на середньому рівні, а також мати диплом про спеціальну освіту (коледж), який необхідно буде підтвердити по приїзду в Німеччину.

Польща серйозно стурбована новиною, оскільки на її території працюють близько 2 мільйонів мігрантів з України. Їх відтік серйозно може вплинути на економіку, адже відсоток іноземних співробітників складає більше 10% від усіх трудових ресурсів країни.

Німеччина ж має більш високий рівень ВВП в порівнянні з Польщею. Однак уже кілька років країна відчуває помітний дефіцит кваліфікованих кадрів. Це пов'язано з цілим рядом факторів:

  • старіння нації;
  • імміграція фахівців за кордон і т.д.
Зважаючи на ситуацію, німецькі роботодавці стали активно запрошувати на роботу українських громадян. Тільки на офіційних позиціях в Німеччині працевлаштовано понад 40000 українців, а відкриття ринку може допомогти збільшити даний показник.

Робота в Польщі та Німеччині: різниця (випадки з життя)

Мешканка Одеси Яна розповідає, що її в родині двоє людей працюють за кордоном. Чоловік Яни поїхав на будівельні роботи до Польщі, а зять одеситки влаштувався на продовольчу фабрику в Німеччині.

Весь час пошуку роботи, як запевняє Яна, акцент робився саме на німецькі вакансії. Це пояснюється тим, що в Німеччині роботодавці пропонують більш високі зарплати, в той час, як робочий день там помітно менше, ніж в Польщі. Проблема полягає лише в тому, що черга з українців, які бажають працювати в Німеччині, досить велика. Щоб відстояти її, довелося чекати кілька місяців.

За словами Яни, різниця між роботою в Польщі і в Німеччині досить помітна. Порівняти її можна за кількома показниками. Наприклад, в Німеччині:

  • робочий день на фабриці триває з 5:00 до 14:00;
  • співробітники працюють 5 днів на тиждень (субота і неділя – вихідний);
  • за бажанням співробітника можливий додатковий підробіток;
  • зарплата, яку отримує працівник на руки, становить від 1200 євро.
В Польщі:

  • робочий день – з 7:00 до 19:00 (тобто одна зміна 12 годин);
  • два вихідних на місяць (по неділях);
  • заробітна плата на руки – до 1000 євро (проте найчастіше становить близько 800 євро).
Іван, хоч і має освіту юриста, в Німеччині працює не за фахом. Тому закон про відкриття ринку обходить його стороною. Чоловік не засмучується, оскільки відправляється на заробітки тимчасово і все ж планує шукати роботу за фахом на території України.

Михайло працює на фабриці в Німеччині і також не має ілюзій стосовно нового закону. Він слабо володіє німецькою, проте на посаді, яку він займає, йому для роботи достатньо знати кілька найпоширеніших фраз.

Отже, як можна побачити, закон про відкриття ринку актуальний далеко не для всіх трудових мігрантів.

Німеччина відкриває ринок для кваліфікованих кадрів: чого очікувати?

Поки в Україні навіть не думають боротися з трудовою міграцією, кількість бажаючих виїхати працювати за кордон помітно збільшується. Грошові перекази мігрантів на батьківщину сьогодні є одним з головних джерел твердої валюти і складають близько 11 мільярдів доларів.

Не так давно Німеччина анонсувала відкриття свого ринку для іноземних громадян (в тому числі і для українців). Однак багато фахівців вважають, що такий хід німецького уряду не дасть більшу кількість трудових мігрантів, ніж країна має сьогодні.

Вся справа в тому, що відкриття ринку анонсується насамперед для іноземних громадян, у яких є профтехнічна спеціальність, що входить до німецької класифікації професій. Більш того, для приїзду з метою пошуку роботи і працевлаштування українцям потрібно буде мати в наявності суму від 10000 євро. Тому масової трудової міграції з огляду на новий закон не очікується.

Що ж, давайте докладніше розглянемо цей новий німецький закон. Він націлений на імміграцію кваліфікованих професіоналів (перш за все робочих спеціальностей). При цьому далеко не всі професії входять в список тих, яких торкнеться послаблення. Країна висуває кілька вимог до всіх кандидатів:

  1. Наявність спеціальності в німецькому класифікаторі професій. Сам класифікатор складається з 62 професій і їх підгруп. Це, як правило, місця, де не вистачає кваліфікованих кадрів: інженерні спеціальності, будівельні роботи, медична галузь, далекобійники, електрики і т.д. Втім, класифікатор професій може змінюватися в залежності від того, на якій спеціальності бракуватиме кадрів, а на який їх стане занадто багато.
  2. Підтвердження диплома про освіту. Зробити це можна буде безпосередньо по приїзду в Німеччину. Уряд гарантує спрощення процедури та скорочення бюрократичних аспектів.
  3. Володіння німецькою мовою. Фахівцям необхідно буде підтягнути свою німецьку хоча б на рівень B2. Однак в деяких інтерв'ю міністр праці запевняє, що знання мови може бути таким, щоб його було досить для роботи в тій чи іншій спеціальності.
Що отримують трудові мігранти по приїзду в Німеччину?

  1. Офіційне працевлаштування і дозвіл на проживання в країні.
  2. Можливість провести півроку в Німеччині з метою пошуку роботи.
  3. Рівне право разом з громадянами ЄС при прийомі на роботу (раніше жителі ЄС мали перевагу в працевлаштуванні).
Правила працевлаштування в Німеччині

Багатьох мігрантів зупиняє працевлаштування в Німеччині в першу чергу через відсутність професійної спеціалізованої освіти, а також погане знання мови (яке тут потрібно на багатьох посадах).

У той самий час, закінчивши навіть короткі спеціалізовані курси з тієї чи іншої професії, а також покращивши знання німецької мови до рівня В2, ви цілком зможете підписати трудовий договір з компанією. Оформити його можна, навіть перебуваючи в Україні.

Альтернативою трудовому договору є відкриття робочої візи для пошуку роботи відповідно на місці. Однак це більш складна процедура. По приїзду в Німеччину по робочій візі у вас буде півроку на пошуки роботи. Як тільки ви знайдете відповідну компанію, важливо негайно укласти трудовий договір і своєчасно зареєструватися на біржі праці.

Після цього ви цілком можете приступати до своїх посадових обов'язків. Правда, якщо, приїхавши за робочою візою, ви так і не знайдете роботу протягом 6 місяців, вам доведеться повернутися додому мінімум на півроку.

Цікаво. Для іноземних співробітників з наявністю вищої освіти в Німеччині відкриваються спеціальні візи для пошуку роботи.

Сьогодні багато трудових мігрантів розповідають, що знайти роботу безпосередньо по приїзду в Німеччину не так вже й складно. Більш того, якщо шукати через такі сервіси як, наприклад, LinkedIn, то пошук потрібної вакансії і оформлення договору може відняти кілька місяців.

При цьому необов'язково навіть відкривати робочу візу. Для того, щоб шукати роботу в Німеччині, можна поїхати туди по одній з волонтерських програм (наприклад, European Voluntary Service). По-перше, це цікаво. А по-друге, подібні організації часто виплачують щомісячний оклад волонтерам.

Головне – знайти час і на волонтерську роботу, і на пошуки потрібної вакансії.

Так де ж краще: в Польщі або Німеччині?

Закон щодо лібералізації ринку праці в Німеччині повинен стає актуальним з 2020 року. Багато місцевих роботодавців зацікавлені в кваліфікованих співробітниках, у тому числі і з України. Як показує статистика, за останній час Німеччина стала третьою за рахунком країною, яка пропонує велику кількість вакансій для українців.

На популярних сайтах оголошень в місяць з'являються близько 200 актуальних пропозицій для різноробочих. Після Німеччини знаходиться Польща, після чого в такому порядку йдуть: Чехія, Литва, Словаччина.

Звичайно, вакансій набагато більше, оскільки одна пропозиція може містити відразу кілька видів робіт (один роботодавець може шукати одночасно співробітників на склад, завод, фасовку і т.д.).

При стандартній погодинній оплаті, що становить близько 7 євро, співробітник місяць може отримати від 1500 євро. Все буде залежати від кількості годин, роботи в нічний і надурочний час.

При цьому в Польщі, де лібералізація ринку праці вже відбулася, зарплата не сильно поступається німецькій. У цьому році в країні суттєво збільшили заробітну плату для іноземних громадян. Та й українців поляки «заманюють» не тільки окладами. Роботодавці також пропонують житло, триразове харчування, курси з вивчення польської мови (при необхідності), навчальні курси для введення в спеціальність, кар'єрний ріст (особливо актуально для молодих співробітників віці 30-35 років, що бажають залишитися в Польщі).

Звичайно, за окладом Польща все ще програє Німеччині. Однак орієнтування на українські кадри (україномовні версії сайтів, відкриття українських шкіл, простота отримання посвідки на проживання і т.д.) робить її більш привабливою для багатьох наших співвітчизників.

Правда, з ростом кількості мігрантів з України і Росії мовний бар'єр між співробітниками в Німеччині також поступово стирається. Більш того, на деякі вакансії роботодавці відкривають вид на проживання для українців на весь час роботи.

Як Україні не втратити цінні кадри?

Як показує практика, українські кваліфіковані кадри найбільше, на жаль, потрібні не в Україні, а за кордоном. Таким чином вітчизняний бізнес і промислові галузі сильно страждають від нестачі досвідчених співробітників.

Згідно зі статистикою, в даний час на роботі за кордоном перебувають понад 1 млн українців (за деякими даними число становить від трьох до чотирьох мільйонів осіб).

Існує ризик, що з таким приростом емігрантів Україна за один рік може втратити більше 1,5% кадрів. Що ж є найголовнішою причиною переїзду українця для роботи за кордон? Звичайно ж уся справа в заробітній платі. Сьогодні різниця в зарплаті на аналогічних посадах в Україні та Польщі помітно відрізняється. За тими же вакансіями, що і в Україні, в Польщі наші співвітчизники заробляють вдвічі, а то і втричі більше.

Українському бізнесу важливо стати більш ефективним, прийняти зміни на ринку праці і адаптуватися під них. Це допоможе підняти зарплату до рівня, при якому місцеві жителі не захочуть працевлаштуватися за кордоном.

Кожного дня додаються актуальні вакансії від прямих роботодавців
Підписуйтесь на наш канал у Viber!
Читайте також
Вам потрібно сплатити сервісний збір до візового цетнру, який становить...
Роздрукувати квитанцію достатньо просто. Це можна зробити в 3 прості кроки...
Анкета у візовий центр заповнюється достатньо легко, пройдемося по всіх пунктах почергово...

Робота в Польщі на автомобільному заводі. Компаніям потрібні чоловіки і жінки для простої роботи на виробничих лініях. Вакансії підійдуть усім бажаючим. Надається безкоштовне проживання та проїзд.

Відкриті вакансії роботи в Польщі, Варшава. У місті є фабрики, заводи і виробництва, яким потрібні співробітники - чоловіки, жінки і сімейні пари. Робота проста, спеціальних навичок не потрібно. Високі зарплати і комфортні умови праці. Можливо безкоштовне проживання та проїзд.

Відкриті вакансії роботи в Польщі, Познань. У місті є фабрики, заводи і виробництва, яким потрібні співробітники - чоловіки, жінки і сімейні пари. Робота проста, спеціальних навичок не потрібно. Високі зарплати і комфортні умови праці. Можливо безкоштовне проживання та проїзд.

Відкриті вакансії роботи в Польщі, Люблін. У місті є фабрики, заводи і виробництва, яким потрібні співробітники - чоловіки, жінки і сімейні пари. Робота проста, спеціальних навичок не потрібно. Високі зарплати і комфортні умови праці. Можливо безкоштовне проживання та проїзд.

Офіційна робота в Польщі по "Умове о праце". Тільки перевірені та безпечні вакансії від кращих роботодавців. Договір відповідає всім нормам законодавства, гарантує комфортні умови і виплату зарплати. Пропонуємо широкий вибір вакансій для чоловіків, жінок і сімейних пар.

Актуальні вакансії роботи в Польщі для жінок. Легка робота без великих фізичних навантажень. Досвід не потрібен. Легальне працевлаштування з гідною зарплатнею і безкоштовним проживанням. Оформлюємо всі необхідні документи, від вас потрібно тільки бажання.