Біженство до Польщі

Карантин в Польщі
Питання набуття статусу біженця в Польщі не втрачає своєї актуальності протягом усього часу, як громадяни України опинилися у важких умовах. Хоча, на їхньому місці може опинитися громадянин будь-якої іншої країни. Чи варто його оформляти – справа кожного. Адже хтось обирає Польщу як тимчасовий притулок, а хтось їде далі шукати кращого життя та умов проживання.

Статус біженства у Польщі – статус, під яким варто розуміти юридичні та соціальні гарантії, що надаються громадянам внаслідок перетину кордону Польщі, подання всіх документів згідно з встановленим переліком та прийняття відповідного рішення уповноваженими органами приймаючої сторони. Люди, які проживають у країні та врегулювали всі формальності з набуття статусу, мають низку прав, які закріплені у національному законодавстві. Перелік може відрізнятись, однак має відповідати Директиві ЄС. Це право передбачає можливість залишатися в країні (певний відрізок часу або безстроково), право на безкоштовне проживання або ліжко-місце та соціальну допомогу (виплати, субсидії, допомога) тощо.

Переваги біженства до Польщі:

  • процедура набуття статусу є безкоштовною;
  • житло для біженців надається безкоштовно. Йдеться про спальник на місці в осередку для біженців. Якщо пощастить, то можуть бути надані комфортніші умови проживання;
  • безкоштовний проїзд протягом 30 днів на поїздах (важливо мати при собі документ, що засвідчує особу);
  • соціальна матеріальна допомога;
  • безкоштовний одяг для дорослих та дітей;
  • їжа;
  • консультація психолога Така допомога надзвичайно важлива, адже люди, які прибули з країни, де ведуться військові дії, зазнають стресу. Це може суттєво вплинути на психічне та фізичне здоров'я;
  • безкоштовна "зелена карта" для страхування авто (терміном на 30 днів) – для тих, хто не має її та вирішив перетинати кордон на власному транспорті.
Такими є правила для біженців різних країн, які існували раніше. Проте, 12 березня президентом Польщі було підписано закон щодо статусу українських біженців та розмірів соціальної підтримки, що надається їм та членам їхніх сімей. Закон "Про допомогу громадянам України у зв'язку з військовим конфліктом на території цієї країни" має зворотну силу та його положення дійсні з 24 лютого 2022 року. Відповідно до нього українці отримують широкий перелік прав, які багато в чому схожі на права самих поляків (можливість заняття господарською діяльністю, для студентів – отримання грантів та багато іншого). Найголовнішою новелою є можливість працевлаштування навіть без дозволу.

Поляки всіма силами прагнуть допомогти громадянам з України та зробити їхнє перебування на території своєї країни максимально комфортним.

Процедуру перетину кордону та врегулювання документальних формальностей вкрай спрощено.

      Які документи потрібні для легалізації перебування у Польщі у статусі біженця?

      Щоб отримати статус біженця, необхідно подати:

      • документи, що засвідчують особу (паспорт старого зразка, паспорт ID);
      • свідоцтво про народження дітей (якщо діти перетинають кордон з одним із батьків дозвіл на виїзд не потрібний, якщо ж дитина виїжджає з іншими дорослими потрібний нотаріально завірений дозвіл. Якщо батьки виїхали раніше – тоді скан копія такого дозволу;
      • заяву отримання PESEL;
      • документи, що підтверджують неможливість проживання за місцем реєстрації;
      • фото (у гміні є послуга фотографування).

      Після подачі документів також потрібна процедура здачі відбитків пальців. Ця процедура поширюється на всіх осіб, старших 14 років, які претендують на набуття статусу.
      Скільки часу займає процедура набуття статусу біженця?
      Процедура набуття статусу біженця в країні ЄС може тривати близько 6 місяців. Залишати територію Польщі у цей період заборонено. Відповідно до чинного законодавства на час розгляду заявки Ваш паспорт вилучається і, відповідно, у Вас немає можливості повернутися до країни проживання або виїхати до іншої країни Європи. Ваш паспорт у цей час перебуває на зберіганні у голови Управління у справах іноземців. Вам на цей період видається тимчасове посвідчення іноземця. Це посвідчення підтверджує право легального перебування у Польщі до закінчення процедури надання міжнародного захисту.
      Чи є інші варіанти?
      Крім отримання статусу біженця, можна також отримати статус тимчасового захисту в країні ЄС.

      Польща – чудова країна, яка відкриває широкі можливості для громадян України. Набуття статусу біженця максимально спрощено і займає трохи часу. Крім того, Польща сама по собі є привабливою для українців у плані життя. Це обумовлено схожістю мови та менталітету. Та й влаштуватися на роботу буде не так складно, як в інших країнах Європи, адже вимоги роботодавців є відносно невисокими.

      Читайте також
      Вам потрібно сплатити сервісний збір до візового цетнру, який становить...
      Роздрукувати квитанцію достатньо просто. Це можна зробити в 3 прості кроки...
      Анкета у візовий центр заповнюється достатньо легко, пройдемося по всіх пунктах почергово...