RU
UA
Статті

Що робити, якщо польський роботодавець не хоче платити зарплату?

Головний обов'язок будь-якого роботодавця полягає у своєчасній виплаті зарплати. Трапляються ситуації, коли наймач платить неповну суму або зовсім відмовляється сплатити за роботу. Причина – неофіційний устрій на роботу, адже у цій ситуації він розуміє, що якщо договір не укладено, йому нічого не загрожує. В цьому випадку ви навряд чи щось зможете зробити.

Однак, якщо наймач затримує виплату або відмовляється оплачувати роботу в рамках трудового чи цивільноправового договору, то домогтися справедливості значно легше. Необхідно звернутися до Інспекції праці зі скаргою. Далі інспектор вимагатиме від вашого директора сплатити вам винагороду за моральну шкоду, у разі відмови підприємство має виплатити штраф.

Складання скарги

Існує кілька способів: надіслати традиційний лист стандартною поштою чи через інтернет, прийти особисто. Найбільш актуальним способом є надсилання інтернет-поштою. Для цього необхідно:
  1. Зайти на сторінку Інспекції праці.
  2. Вибрати розділ e-Scarga та свій регіон.
  3. Заповнити електронну анкету англійською та польською мовою.
  4. Докладно описати проблему та причину звернення.
Обов'язково додати скани документації, що підтверджують порушення прав. Чекати на відповідь слід близько 30 днів з моменту посилання листа.

Неофіційне працевлаштування

Якщо ви нічого не підписували, це означає, що працевлаштування є нелегальним. І тут відшкодування практично неможливо, оскільки ситуація виходить досить складна. Єдиний шанс отримати законну виплату – написати скаргу до Інспекції праці щодо неофіційного влаштування на роботу. Інспектор обговорює з клієнтами окремо кожну проблему.

Деякі рекомендують звернутися до Податкової інспекції, заплатити штраф, описати ситуацію, що склалася. Таким чином, є невеликий шанс отримати свої чесно зароблені кошти.

Наша компанія гарантує інформаційну та юридичну підтримку. Співробітники озвучують демократичні ціни на послуги, що забезпечуються, гарантують комфортні умови замовлення, відповідають на питання, що цікавлять, докладно розповідають про різні нюанси, знаходять персональний підхід до кожного клієнта. Вони за короткий термін підберуть вакансію у перевіреного роботодавця. Ви точно залишитеся задоволені їх професіоналізмом, зверненням до нашої компанії та отриманим результатом.