RU
UA
Статті

Як відновити PESEL UKR?

Головна / Новини / Як відновити PESEL UKR?

Багатьох українців цікавить, як повернути статус тимчасового захисту після 30 діб перебування за межами Польщі. Адже за законом ті, хто виїхав із країни на термін понад 30 діб втрачають своє право на пільги та виплати. Розповідаємо, що можна зробити в такій ситуації.

Можливо, ви чули, що статус PESEL UKR, який був втрачений, можна відновити, навіть якщо ви перебували за кордоном понад 30 діб. Це можливо, але не всі, хто отримав цей статус, можуть його відновити. Важливо зрозуміти, що примітка UKR у номері PESEL свідчить про отримання особою тимчасового захисту в Польщі, що надає право на допомогу від держави.

Можливість відновлення PESEL UKR передбачена в оновлених положеннях "спеціального закону" - Закону Польщі "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території України".
Згідно з положеннями закону Польщі, українці можуть відновити статус PESEL UKR в двох випадках. По-перше, якщо ваш виїзд за кордон Польщі тривав понад 30 діб і вас не було на території України. По-друге, якщо ваш виїзд із Польщі тривав понад 30 діб і був пов'язаний із активними бойовими діями на території України.

У випадку повернення з країн Шенгенської зони через кордон Польщі, PESEL UKR може бути автоматично відновлено, якщо прикордонна служба надасть відомості про ваше повернення в Польщу. Проте, якщо ви повертаєтеся з України в Польщу і втратили статус PESEL UKR, вам потрібно буде довести ваше право на його відновлення. Це може бути складно, оскільки не всі можуть підтвердити, що наразі їхнє місце проживання на території України знаходиться в зоні активних бойових дій. Тому вам доведеться подати нову заяву про присвоєння номера PESEL у зв'язку з конфліктом в Україні. Попередній номер PESEL не буде змінено, але буде лише відновлено позначку UKR. Нові дані будуть повторно надіслані до спеціальної бази Прикордонної служби Польщі.

Однак навіть після такої процедури, ви все одно не матимете стовідсоткової гарантії, що PESEL UKR вам гарантовано відновлять, адже подібні звернення розглядаються польськими органами в індивідуальному порядку.

Потрібно пам’ятати, що відновлення чи присвоєння статусу можливе в тому випадку, коли заявник:
- немає дозволу на постійне перебування у Польщі;
- відсутній дозвіл на тимчасове перебування у Польщі;
- немає дозволу на довгострокове перебування резидента Європейського Союзу;
- не отримував статусу біженця у Польщі;
- немає додаткового захисту у Польщі;
- відсутній дозвіл на толерантне перебування у Польщі;
- немає наміру подавати заяву на міжнародний захист або її вже подано.
Польща Важлива інформація