RU
UA
Статті

Українці все частіше їдуть працювати із Польщі до Німеччини

Головна / Новини / Українці все частіше їдуть працювати із Польщі до Німеччини

Більшість українських біженців віком до 35 років, які після повномасштабного вторгнення перебували в Польщі, переїхали до Німеччини. Основними причинами такої міграції є більші заробітки та наявність близьких у ФРН.
Німецький ринок праці фактично став вперше доступним для українців. Біженці можуть виконувати та просту фізичну роботу. Але є ті, хто вивчають мову і відкривають для себе можливості влаштуватися на висококваліфіковані посади та працювати за фахом.

В ЄС цінують українських фахівців.
Українці мають серйозний професійний досвід та навички, тому такі кваліфіковані кадри покращили ситуацію на ринку праці Німеччини та прискорюють її економічний розвиток.
Майже половина біженців (47%), які переїхали з Польщі до ФРН, володіють англійською мовою мінімум на комунікативному рівні. А кожен четвертий українець має знання німецької (24%) та польської (22%) мови.

Чому Німеччина?
Наявність родичів чи друзів у Німеччині, вищі зарплати та соцвиплати – ось головні причини, чому українці залишають Польщу і їдуть до ФРН.
Опитування показало, що найбільше на рішення переїхати впливає соціальний фактор. Це наявність близьких та друзів у Німеччині. Так відповіли 43% опитаних.
Автори вважають, що цей тренд подібний до часів економічної міграції громадян України. Тоді саме рекомендації друзів були основним чинником вибору країни для проживання та роботи.
Дуже важливу роль відіграли і матеріальні причини. У Німеччині привабливіші соціальні виплати (42%), є можливість накопичити більше заощаджень (38%) та широкий вибір пропозицій роботи з вищою зарплатою (27%).
Тільки 13% респондентів розглядають можливість повернення із Німеччини до Польщі. А 38% заявили, що повертатися не планують. Але найцікавіше, що 49% українців, які виїхали до Німеччини точно не визначились, чи будуть повертатися до Польщі. Це означає, що держави можуть ще поборотися за українців, які остаточно не вирішили.
Німеччина Новини