RU
UA
Статті

Українці у Німеччині: повна інструкція для переселенців

За даними ООН, майже 2 млн українців поїхали з України через воєнне вторгнення росії. Переселенці перетинають західні кордони України з Польщею, Румунією, Словаччиною, Угорщиною та Німеччиною. Редакція MC.today дізналась, як українцям влаштуватись у Німеччині: які документи потрібно оформити при перетині кордону, як знайти житло та роботу, а дитину влаштувати до школи.

Перетин кордону


Наразі в Німеччині зареєстрували понад 50 тис. біженців з України. Німеччина послабила контроль на кордоні, оскільки приймає українців за спрощеною процедурою. Зараз в’їхати до цієї країни українці можуть не лише з біометричними закордонними паспортами. Потрібно мати хоч якийсь документ – внутрішній паспорт або прострочений закордонний паспорт і свідоцтво про народження для дітей. Так прикордонникам буде простіше встановити особу. Також до Німеччини можна в’їхати і громадянам іншої країни, якщо в них є посвідка на постійне проживання в Україні.

Якщо кордон з Німеччиною перетнув громадянин іншої держави, але який постійно проживає в Україні та має там посвідку на проживання, то він маєте такі самі права, як і громадяни України.

Якщо в людини немає посвідки на проживання в Україні, їй радять звернутись до посольства своєї держави в Берліні. Або до організації Berlin-Hilft: можна написати електронного листа на адресу [email protected] та подвитись інформацію у групі Facebook.

Найчастіше українці перетинають кордон з Німеччиною через Польщу. З Варшави, Гданська, Перемишля, Кракова та Вроцлава щодня прямують поїзди до Берліна та інших міст Німеччини. Вони перетинають прикордонний перехід Франкфурт-на-Одері. Для українців квитки на такі потяги – безкоштовні. Достатньо показати лише закордонний паспорт. (Припускаємо, що, якщо закордонного паспорту немає, можна показати внутрішній український паспорт. – Прим. ред.).

Потрапити до Німеччини можна і з інших європейських міст. Наприклад, з Чехії чи Австрії. Квитки на проїзд для українців будуть так само безкоштовними. На сайті німецької залізничної компанії Deutsche Bahn можна подивитись розклад усіх потягів. 

Щоб перевезти тварину – собаку, кішку, тхора – потрібно показати дійсний ветеринарний паспорт або сертифікат про стан здоров’я тварини і сертифікат про щеплення проти сказу. У тварини також має бути мікрочип за затвердженими стандартами.

Однак навіть і без сертифікатів є можливість провезти домашнього улюбленця через німецький кордон. Організації Berliner Tiertafel та Humane Society International надають допомогу біженцям з України, які втекли зі своїми домашніми тваринами. Ось тут докладна інформація, як вам і вашому улюбленцю можуть допомогти.

Якщо в переселенця немає родичів чи знайомих, які готові його прийняти, потрібно прямувати до центрів прибуття. Ось тут можна подивитись адреси таких центрів по всій Німеччині. На багатьох залізничних вокзалах Німеччини є інформаційні пункти – Bahnhofsmission, де вимушеному втікачу підкажуть адресу найближчого центра прибуття. У деяких можна отримати інформацію навіть українською чи російською мовами.

Документи щодо законного перебування в Німеччині


Кожному українському переселенцю слід обов’язково:

  1. Зареєструватись у реєстраційному офісі. Реєстраційні центри є в більшості міст Німеччини. Наприклад, у Лейпцигу, Дрездені, Гамбурзі, Кельні, Дюссельдорфі чи інших менших містах.
  2. Подати заявку на отримання дозволу на проживання в Німеччині.
  3. Подати заявку на отримання соціальних пільг.

Реєстрація не є заявою на статус біженця. Німці розробили для українських переселенців окрему спрощену процедуру. Реєстрація дає право на роботу, доступ до медичної допомоги та фінансову допомогу у розмірі 367 євро щомісяця, а в разі необхідності – і житло. Тож, щоб залишитись у Німеччині, не потрібно подавати заяву на статус біженця.

У Берліні такий офіс знаходиться за адресою: Oranienburger Straße 285, 13437 Berlin-Reinickendorf (Оранієнбургер штрассе, 285, 13437 Берлін-Райнікендорф. – Прим. ред.).

Перед тим як прийти в офіс, попередньо потрібно записатись на зустріч.
Ось як можна це зробити:

  • Зайти за посиланням: https://service.berlin.de/dienstleistung/330869/
  • Натиснути на дату в календарі.
  • Вибрати час і натиснути на синій текст навпроти часу, що підходить.
  • Вказати ім’я та прізвище (німецькою Ihr Vor und Nachname. – Прим. ред.). Надати свою електронну адресу.
  • Погодитись з правилами та умовами зберігання персональних даних.
  • Підтвердити зустріч – Termin eintragen.

Крім того, у день зустрічі слід пройти швидкий тест на COVID-19. Без негативного результату тесту зустріч не відбудеться.

На зустрічі в людини знімуть відбитки пальців і сфотографують. Крім того, під час зустрічі вимушений переселенець має подати заявку на отримання дозволу на проживання в Німеччині. Якщо в переселенця немає де жити, йому запропонують житло, але необов’язково в Берліні – часто переселенців розподіляють в інші міста Німеччини.

Якщо в переселенця є де жити, у заявці він вказує конкретну адресу. Більше того, держава може сплатити оренду житла родичам чи знайомим, які надали прихисток переселенцю. Але для цього потрібно скласти офіційний договір оренди між переселенцем і ними. Детальніше про цю процедуру можна дізнатись під час реєстрації.

Розглядати заяву на дозвіл на проживання можуть шість тижнів. Такі дозволи видає Державне управління з питань імміграції. Тимчасово отримати їх можна в електронному вигляді. Але в майбутньому планують створити систему запису на прийом і видавати дозволи на папері особисто.

Якщо громадянин України в’їхав до Німеччини по безвізовому режиму ще до 24 лютого, то після закінчення 90 днів він може отримати дозвіл на проживання в Німеччині ще на 90 днів. Для цього йому слід звернутись до міграційної служби того міста, де він проживає.

Після того, як людина зареєструвала в’їзд і подала заявку на отримання дозволу на проживання, необхідно виконати ще один важливий пункт – подати заявку на пільги. За це відповідають служби соціального захисту (німецькою Sozialämter. – Прим.ред.). Вони є в кожному районі міста, де людина проживає. Наприклад, у Берліні є 12 таких служб. Їхні адреси можна подивитися тут.

Як знайти житло в Німеччині?


Якщо в переселенця є кошти, квартиру можна орендувати. Найкраще запитати у знайомих – можливо, у них хтось здає квартиру в Німеччині. Через знайомих домовитись про строк і вартість оренди буде набагато легше. Якщо знайомих немає, потрібно дивитись оголошення на сайтах пошуку нерухомості: 


Оголошення дають не тільки агенти з нерухомості, а також орендарі, які хочуть з’їхати завчасно. Це плюс, адже в такому випадку не потрібно сплачувати комісію агенту з нерухомості. Вартість оренди квартири залежить від метражу, міста та району. Найдорожче зняти квартиру в Берліні, Мюнхені, Гамбурзі або Франкфурті-на-Майні тощо.

Щоби зняти квартиру в Німеччині, потрібно бути готовим сплачувати не тільки орендну плату щомісяця, але й платити за комунальні послуги. А також залишити депозит (його розмір зазвичай вказують в оголошенні) та винагороду агенту – від 50% до 100% вартості оренди.

Коштує оренда однокінатної квартирі в Берліні в середньому 350 євро на місяць. Ось приклад однокімнатної квартири, яку можна зняти в оренду в Берліні: її житлова площа 16 кв. м, вартість – 399 євро, коммунальні послуги, в тому числі опалення – 120 євро, депозит – 1038 євро.

Якщо в переселенця немає грошей, то можна залишити запит на житло на одному із сайтів пошуку помешкання для переселенців з України. Тут потрібно вказати ім’я та прізвище, номер телефону, електронну адресу, кількість людей і дату прибуття до Німеччини. На всіх сайтах є інформація українською чи російською мовами.


Як розпоряджатись фінансами в Німеччині?


З 2002 року єдина валюта Німеччини – євро. З будь-якої української картки можна розрахуватись у євро. Але краще оформити валютну картку, тоді не потрібно сплачувати комісію за конвертацію. Крім того, за зняття готівки з картки українського банку стягують комісію 1%.

Наразі в Україні не можна купувати валюту, але, можливо, хтось із знайомих зможе вам продати євро. Один євро в Україні коштує в середньому 33,8 грн. Тобто, щоби купити 100 євро, потрібно сплатити 3380 гривень.

Українці можуть відкрити рахунок у німецькому банку. Він знадобиться для того, щоб надсилати гроші в Україну чи отримувати на рахунок кошти – за роботу, послуги чи як фінансову допомогу. Якщо людина орендує житло, кошти за нього потрібно також перераховувати з банківського рахунку.

Подати заяву на відкриття рахунку можна у філії будь-якого державного чи приватного банку Німеччини. Для цього потрібен закордонний паспорт і довідка про реєстрацію.

Як знайти роботу в Німеччині?


Після реєстрації українці мають такі самі трудові права, як і громадяни Німеччини. Частіше за все з працівником складають письмовий договір, але він може бути й усним.

Мінімальна зарплата в Німеччини становить – 9,82 євро за годину, з 1 липня цього року вона становитиме 10,45 євро за годину, а з першого жовтня – 12 євро. Для себе важливо вести письмовий облік робочого часу, щоб бути в курсі того, скільки людина отримає зарплатні. Потім можна буде звіритись з роботодавцем і відстояти свої гроші. Зазвичай робочий день становить вісім годин, як виняток може бути 10 годин. Не слід погоджуватись на роботу там, де не дотримуються трудових прав співробітників.

Традиційні сайти пошуку роботи. Вони схожі на українські сайти вакансій: тут можна розмістити своє резюме, а також подавати заявку на потрібну вакансію. Для цього потрібно зареєструватись. Проте всі вони німецькою мовою. Ось найбільші сайти:


Шукати роботу в Німеччині можна і на сайті центру зайнятості. Щорічно на ньому публікують понад 1 млн вакансій. Можна завантажити застосунок з:


Наразі вакансії для українських IT-спеціалістів розмістила компанія Starberry.games. Ось тут можна подивиться вакансії.

Сайти вакансій, що створили спеціально для українських переселенців. Команда Jooble створила сайт для українців, які вимушено переїхали в інші країни. На ньому можна подивитись вакансії, де готові взяти українців у Німеччині, а також дізнатись:

  • перелік документів, які необхідні для працевлаштування;
  • поради, як скласти резюме;
  • інформацію, як безпечно знайти роботу.

Українські підприємці Іван Кичатий та Нікіта Оверчик запустили некомерційну платформу UA Talents. Тут зможуть знайти роботу українці, які через війну залишили домівки та переїхали до інших міст України чи за кордон. На UA Talents уже є понад 5 тис. пропозицій роботи. Серед них вакансії відомих компаній – Meta, Bolt, Axel Springer Verlag, Zalando, StepStone. Зараз платформа фокусується на вакансіях у технологічному секторі.
Також створили Telegram-бот Job for Ukrainians, що допоможе українцям знайти роботу в Німеччині.

Пільги для українців у Німеччині


  • Громадський транспорт. Наразі для українців у Німеччині запровадили безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Варто лише показати контролеру паспорт зі штампом про перетин кордону.
  • Залізничний транспорт. Так само українські переселенці можуть безкоштовно подорожувати містами Німеччини – до Берліну, Дрездену, Нюрнбергу та Мюнхену. Якщо українець планує їхати далі – наприклад, відвідати родичів у Словаччині, йому необхідно звернутися до каси й отримати безкоштовний квиток з позначкою helpukraine. Квиток дає право на проїзд у вагонах другого класу.
  • Мобільний зв’язок. Багато провайдерів мобільного та стільникового зв’язку надають можливість безкоштовно дзвонити та надсилати повідомлення в Україну. Серед них – Telekom, Vodafone, Congstar, ja!mobil, PENNY mobil, FCB mobil, Sipgate, Pyur, o2. Для цього необхідно придбати німецьку SIM-картку. Її вартість – 10 євро. На інформаційних точках у центрах прийому переселенців часто видають безкоштовні німецькі SIM-картки.
  • Басейни. До кінця березня 2022 року українцям дозволили безкоштовно користуватись басейнами в Берліні Berliner Bäder. Для входу потрібно лише показати закордонний паспорт.
  • Центр культури. Українських біженців з дітьми запрошують відвідати FEZ-Berlin центр на вихідних. Тут на дітей чекають різноманітні ігри, креативні майстерні, гуртки.

Мовні курси в Німеччині


Розпочати навчання польської мови можна безкоштовно на онлайн-курсах від Deutsche Welle українською. Також безкоштовно практикувати німецьку мову в іграх, вправах та інших завданнях можна на сайті goethe.de. Однак тут є і платні курси німецької мови. Вартість навчання зі знижкою – 150 євро за курс.

У великих містах Німеччини є так звані народні університети (німецькою Volkshochschule). У них завжди є великий вибір мовних курсів. Вартість потрібно дізнаватись на місці.

Як українцю отримати медичну допомогу в Німеччині?


Наразі процедуру отримання медичного страхування українськими переселенцями ще не встановили. Механізм тільки розробляють. Проте українські переселенці можуть отримати медичну допомогу. Більш ніж 500 медичних кабінетів у Берліні заявили про готовність безкоштовно лікувати переселенців з України. Список лікарських кабінетів можна знайти за адресою тут.

Українці можуть звернутись до будь-якого пункту надання першої допомоги в державних лікарнях. Викликати карету швидкої допомоги можна за номером 112.

Ось важливі контакти щодо надання медичної допомоги в Берліні:

  • номер телефону чергової медичної служби у Берліні: 116117;
  • першу медичну допомогу можна отримати за адресою: Oranienburger Straße 285, 13437 Berlin-Reinickendorf, будинок 24;
  • гострі випадки лікують у клініці Шаріте за адресою: Charitépl. 1, 10117 Berlin. Телефон: +493045050;
  • центр для вагітних за адресою Urbanstraße 24,10967 Berlin. Телефон: +49030902988363.

З 14 березня працює центр вакцинації для громадян України за адресою: Turmstrasse 21, Haus B. Розклад – з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 14:00 години. Тут можна зробити щеплення від коронавірусу.

Як влаштувати дітей до німецької школи або дитсадка?


Діти українських переселенців можуть безкоштовно відвідувати дитсадок та школу в Німеччині. Для цього протягом перших тижнів після в’їзду в Німеччину слід звернутись до соціальної служби і служби з питань молоді в тому місті, де проживає родина. Умови щодо вступу в школу можуть відрізнятися – вони свої в кожному федеральному окрузі.

Гаряча лінія для українців щодо вакцинації та запису дітей до школи: +493090838111. Лінія працює з понеділка по п’ятницю, з 9-ї до 15-ї години. Можна написати запитання на електронну адресу: [email protected].

Система німецької освіти така:

  • початкова школа – Grundschule – з 1-го по 4-й клас. У початковій школі дітям не ставлять оцінок, а оцінюють на словах або з допомогою наліпок: сонечко, смайлик тощо.
  • середня школа – після четвертого класу шкільні викладачі рекомендують тип школи, де далі вчитиметься дитина: головна школа – Hauptschule, де готують до ремісничих професій, реальна школа – Realschule, де більший набір шкільних предметів, гімназія – Gymnasium, найпрестижніший вид середньої освіти. Тут навчаються до 13-го класу. Лише після закінчення гімназії можна вступати в університети та інші вищі навчальні заклади;
  • вища освіта – університети. Три роки потрібно вчитись, щоб здобути ступінь бакалавра і ще один – щоби здобути ступінь майстра, Master of Arts.

Шкала оцінювання відрізняється від української школи: чим менша оцінка, тим вона краща. 1 бал означає «відмінно», а найнижча оцінка – 6 балів – означає «погано».

Важливі посилання та організації, куди можна звернутись по допомогу в Німеччині:



Telegram-чати:
Німеччина