RU
UA
Статті

В'їзд у Великобританію за програмою Homes for Ukraine

Головна / Новини / В'їзд у Великобританію за програмою Homes for Ukraine

Українська спонсорська схема «Дім для українців» надає можливість українцям та родичам громадян України переїхати до Великобританії. Для цього необхідно мати спонсора, який може забезпечити житлом мінімум на пів року.
Ви матимете можливість працювати та навчатися  у Великій Британії. Крім того, для вас буде доступним отримання державної фінансової підтримки.

Подати заяву можна безкоштовно.
Якщо ви потребуєте допомоги у поданні заяви на візу, то можна звернутися до Британської служби віз та імміграції.

Телефон: +44 808 164 8810
Працюють 7 днів на тиждень:
понеділок-п'ятниця (08:00-20:00),
субота-неділя (09:00 до 17:30)
Дзвінки безкоштовні.

Якщо не можете зателефонувати на британський номер 0808, можна скористатися номером +44 175 390 7510. 

Працює 7 днів на тиждень:
понеділок-п'ятниця (08:00-20:00),
субота-неділя (09:00 до 17:30).
Дзвінки можуть бути платними, уточніть дану інформацію у свого 
оператора зв'язку.

Хо може бути спосором?
Спонсором може бути:

Вимоги

Для подачі заяви ви повинні бути громадянином України або його найближчим родичем.
На момент подання заяви вам повинно бути не менше 18 років.
Якщо вам немає 18 років, то необхідно подавати заяву разом із кимось із батьків або законним опікуном або подавати заяву на приєднання до одного з батьків або законного опікуна, який знаходиться у Великій Британії.
Крім того, вам:
У випадку, якщо  контакт з британським спонсором вже встановлено, йому не потрібно реєструватись для участі у програмі «Дім для українців».
Кого можна вважати найближчим родичем?
  • чоловік/дружина (цивільний чоловік/дружина);
  • партнер з яким ви громадянин України спільно проживає та перебуває у відносинах принаймні два роки;
  • особа, якій немає 18 років;
  • батько або мати (якщо вам менш як 18 років);
  • наречений, наречена або майбутній цивільний партнер.
Вам та вашому спонсору необхідно пройти перевірку на безпеку та убезпечення вразливих осіб.
При подачі заяви за Українською спонсорською схемою острова Мен або Гернсі, вам необхідно завершити процес у порядку, що передбачений у цьому Коронному володінні. Якщо ви потребуєте в інформуванні чи підтримці, то можете звернутися  до органів влади у відповідному Коронному володінні:

На який  термін ви матимете право залишатися в Великобританії?

Ви матимете право на перебування в країні протягом трьох років.

Оплата

Подання заяви є безкоштовним.
З вас не стягуватиметься імміграційний медичний внесок і плата за реєстрацію біометричних даних.

Як подати заяву?

Подавати заяву слід в онлайн режимі, скориставшися Інтернетом.

Подати заяву

Дана форма є призначеною для осіб, які подають заяву за цією схемою. Якщо ви є спонсором, який залишає заяву від імені особи, яка прибуде з України, то вам потрібно перш за все надати дані про цю особу. Розділ із відомостями про спонсора буде доступний пізніше в цій формі.
Також дана заява є заявою на отримання біометричного імміграційного документа.
При заповненні форми, ви надаєте підтвердження, що заявник і спонсор  надали дозвіл на доступ до їх даних і на використання контактних даних для виконання перевірок і підтвердження домовленості зі спонсором.
Для допомоги у поданні заяв на програму з допомоги сім’ям України або на українську спонсорську схему (Homes for Ukraine) сторінки заявок було перекладено на українську та російську мови.
Як спонсору подавати заяву від імені заявника?
Вам слід заповнити онлайн-форму таким чином, нібито ви заявник з України.
Потрібно додати контактні дані заявника, аби він мав змогу отримати доступ до форми заяви та надалі отримувати усі листи щодо рішення.
При наявності закордонного паспорта громадянина України, для підтвердження особи заявник може використати застосунок  «UK Immigration: ID check». Цей етап подання заяви йому необхідно пройти особисто.  
Прочитайте керівництво повністю для того, щоб перед подачею заяви ви підготували все необхідне.

Щодо підтвердження особи

При наявності дійсного паспорту громадянина України:
для підтвердження особи можна використати застосунок  «UK Immigration: ID check». Не потрібно відвідувати візовий центр для надання біометричних даних або подавати заяву на продовження терміну перебування після прибуття у Велику Британію.
Якщо подачею заяви від вашого імені займається спонсор, то вам все одно буде потрібно для підтвердження особи використати даний додаток. Після того, як вашим спонсором буде створено ваш обліковий запис онлайн, він отримає вказівки для вас щодо використання додатка.

Щодо використання застосунку «UK Immigration: ID check»

Застосунок «UK Immigration: ID check» дає можливість перевірити вашу особу та чи дійсно вам належить паспорт, який ви використовуєте. Під час того, як ви подаватимете заяву через сайт GOV.UK вам буде повідомлено, коли ви можете завантажити застосунок (його можна завантажити й раніше, але до цього моменту він не буде працювати).
Ознайомтеся з  використанням даного додатка.
При використанні цього застосунку, у вас немає потреби у відвідуванні візового центру для надання біометричних даних у Великій Британії.
Якщо ви не можете скористатися застосунком «UK Immigration: ID check», але у вас є дійсний закордонний паспорт громадянина України, вам також  вам не потрібно відвідувати візовий центр для надання біометричних даних. 
Натомість вам необхідно надати свої біометричні дані протягом шести місяців після прибуття до Великої Британії.

При поданні заяви вам потрібно завантажити копію сторінки паспорта з вашою фотографією.
Дані документи можете передати через застосунок TLS або VFS (залежно від того, в якій країні ви знаходитеся при поданні заяви). Завантажити застосунок можете із сайту TLS або VFS при поданні заяви.
Якщо ви потребуєте допомози з переданням копій ваших документів, можна записатися на зустріч у візовий центр.

Що робити, якщо закордонний паспорт громадянина України є простроченим та є офіційний штамп про продовження терміну його дії?

У такому  випадку скористатися застосунком UK Immigration: ID check»  не можна. Проте немає потреби у відвідуванні візового центру для надання біометричних даних. Натомість цього буде потрібно надати біометричні дані протягом шести місяців після моменту прибуття до Великої Британії.

При поданні заяви вам потрібно передати копії:
  • сторінки простроченого паспорта з вашою фотографією,
  • сторінки простроченого паспорта з офіційним штампом про продовження терміну дії.

Для подачі даних документів, після заповнення форми заяви, можна використати  мобільний додаток  TLS або VFS (залежно від країни, у якій ви знаходитеся при поданні заяви). Також ви можете завантажити застосунок із сайту TLS або VFS під час подання заяви.
Якщо ви потребуєте допомоги із переданням копій ваших документів, ви можете записатися на зустріч у візовий центр.

Що робити, якщо у вас немає дійсного закордонного паспорта громадянина України або простроченого закордонного паспорта громадянина України з офіційним штампом про подовження терміну його дії?

У такому випадку вам слід записатися на зустріч у візовий центр. Це також відноситься й до подання заяв від дітей.

Під час процесу подання заяви буде необхідно передати копії будь-яких документів, що підтверджують вашу особу, до прикладу:
  • паспорт громадянина України (у формі ID-картки);
  • декілька офіційних документів: наприклад, посвідчення водія з фотографією + свідоцтво про народження;
  • екстрена довідка, видана українським органом влади після березня 2022 року.
Подача даних документів не є обов'язковою, проте це буде плюсом та допоможе у розгляді вашої заяви. Тому при можливості це варто зробити.
Документи можна завантажити через мобільний застосунок  TLS або VFS (залежно від країни, у якій ви перебуваєте під час подання заяви).  Застосунок можете завантажити із сайту TLS або VFS під час подання заяви. 

Щодо візових центрів

Під час процесу оформлення заяви вам необхідно відвідати візовий центр. Там вас фотографують і візьмуть ваші відбитки пальців. Для дітей віком до 5 років немає потреби у здачі відбитків пальців, проте потрібна їхня особиста присутність у візовому центрі для отримання цифрової фотографії. Візові центри в Україні наразі є закритими. Можна подати заяву до візового центру у будь-якій іншій країні.

Зараз візові центри є відкритими у Будапешті (Угорщина), Кишиневі (Молдова), Варшаві (Польща), Бухаресті (Румунія) та Парижі (Франція).

Підтвердження відповідності критеріям цієї схеми

Якщо у вас уже є конкретний спонсор, то вам необхідно надати документи, що підтверджують його особу.
Підійдуть наступні документи:
  • британський або ірландський паспорт, або ірландський паспорт-картка;
  • біометрична посвідка на проживання або біометрична картка резидента;
  • проїзний документ біженця;
  • посвідчення водія з фотографією, видане у Великій Британії, Ірландії або в Коронних володіннях.
При наявності у вашого спонсора  облікового запису UKVI, для того, щоб підтвердити його особу, можна скористатися онлайновою послугою з перегляду та підтвердження особи.
Подання  даних документи не є необов’язковим, проте це допоможе у розгляді вашої заяви.
Для завантаження  документів можна скористатися мобільним застосунком TLS або VFS (залежно від країни, у якій ви подаєте заяву). Застосунок можете завантажити із сайту TLS або VFS під час подання заяви.
Якщо ви потребуєте допомоги із завантаженням зображень документів, то можете записатися на зустріч  у візовому центрі.
Крім того, у вас попросять надати адресу  проживання вашого спонсора. Але не потрібно буде вказувати адресу місця проживання у випадку, якщо вашим спонсором є уряд Шотландії або Вельсу.

Як діяти далі?

Перед тим, як вирушати до Великої Британії, потрібно дочекатися рішення Британської служби віз та імміграції щодо вашої заяви.

Розгляд заяв за Українською спонсорською схемою відбувається у пріоритетному порядку, рішення ухвалюються у досить короткі терміни.

Після  прийняття рішення за вашою заявою, вам буде  повідомлено додаткові вказівки про організацію подорожі.
У листі з повідомленням про рішення буде вказано, чи потрібно вам забрати біометричну посвідку на проживання після прибуття у Велику Британію, чи вам необхідно спершу надати свої біометричні дані.

При відвідуванні візового центру в рамках подання заяви

Як тільки  вашу заяву буде розглянуто, ви отримаєте візу.
На підставі цієї візи вас допустять на літак чи інший вид транспорту для переїзду до Великобританії.
Ви повинні забрати візу у візовому центрі перед тим, як виїдете до Великобританії. Приходити  за візою потрібно лише після того, як вас запросять.
Свою біометричну посвідку на проживання можна буде забрати уже після прибуття у Велику Британію. Ви зможете її використовувати підтвердження вашого статусу та прав у Великій Британії.

Якщо ви не відвідували візовий центр у рамках подання заяви

Після розгляду вашої заяви, вам буде надіслано офіційний лист від Британської служби віз та імміграції (UKVI) із підтвердженням дозволу на в’їзд до Великої Британії, на підставі якого ви будете допущені  на літак або інший вид транспорту для подорожі до Великої Британії.
Виїжджайте лише після отримання офіційного листа.
У випадку, якщо ви подавали заяву, використовуючи застосунок «UK Immigration: ID check», ви зможете забрати свою біометричну посвідку на проживання після прибуття у Велику Британію.
Якщо ви не скористалися даним застосунком, то вам необхідно надати ваші біометричні дані до закінчення шести місяців після прибуття до Великобританії, щоб продовжити строк перебування до 3 років і отримати біометричну посвідку на проживання. У листі з повідомленням про рішення ви зможете ознайомитись з інформацію щодо того, як це зробити.

Про продовження терміну перебування та проживання у Великобританії

Якщо ви скористалися додатком «UK Immigration: ID check» або відвідували візовий центр в рамках подання заяви на в’їзд до Великої Британії, то вам не потрібно подавати заяву на продовження візи.

Якщо ви отримали штамп в паспорті при в’їзді у Великобританію, то вам необхідно подати заяву для надання своїх біометричних даних протягом шести місяців після прибуття до Великобританії.
Після цього ви матимете право на перебування у Великій Британії до трьох років.
Немає потреби робити це відразу після прибуття у країну, проте варто подати заяву для надання біометричних даних до завершення шестимісячного строку. У листі з повідомленням про рішення буде міститися інформація щодо того, як це зробити.

Заява на продовження перебування у Великій Британії

Для того, щоб розпочати подання заяви для надання біометричних даних, потрібно  заповнити форму в інтернеті.
Вам потрібно записатися на зустріч та відвідати пункт обслуговування Британської служби у справах віз і громадянства Великої Британії (UKVCAS).
Біометрична посвідка на проживання буде надіслана на адресу, яку ви вкажете у вашій заяві. Вам не потрібно її забирати.

Пункти обслуговування Британської служби у справах віз і громадянства Великої Британії (UKVCAS)

У пункті обслуговування UKVCAS вам потрібно надати ваші біометричні дані (відбитки пальців та фотографію). Ці дані є необхідними для оформлення біометричної посвідки на проживання.
Для дітей віком до 5 років немає потреби у наданні відбитків пальців, але важлива їхня особиста присутність у відділенні UKVCAS для отримання цифрової фотографії.
У пунктах обслуговування UKVCAS стягують плату за певні послуги. Ви не зобов’язані користуватися такими послугами, як сканування документів, аби завершити подання заяви.
Якщо при відвідуванні пункту обслуговування UKVCAS ви матимете бажання скористатися будь-якою з даних послуг, то за них не буде потрібно платити і ви не повинні вносити аванс.

Щодо запису на прийом

Якщо ви бажаєте записатися на прийом та записати членів вашої родини на одну дату, то вам спершу слід створити окремі облікові записи для всіх членів вашої родини, включаючи дітей. При створенні облікових записів для дітей можна використати свою адресу електронної пошти.
Далі вам потрібно увійти у свої облікові записи UKVCAS та забронювати ваші прийоми разом.
У випадку коли з однією електронною адресою пов’язано більше однієї заяви, вам потрібно надати унікальний номер заяви (UAN) для кожної особи, яку ви записуєте на прийом.
UAN — це унікальний 16-значний код (формат: xxxx-xxxx-xxxx-xxxx), якій присвоюється кожній особі після подання інтернет-заяви на продовження терміну перебування у Великій Британії.

Контактні дані Британської служби віз та імміграції

Якщо ви потребуєте допомоги, то можете звернутися до Британської служби віз та імміграції.
Телефон: + +44 808 164 8810.
Понеділок-п'ятниця: 08:00 – 20:00,
субота-неділя: 09:00 – 17:30.
Дзвінки є безкоштовними.
Якщо ви не можете телефонувати на британські номери 0808, можна зателефонувати на інший номер. 
Телефон: + +44 175 390 7510.
Понеділок-п'ятниця:  08:00 – 20:00,
субота-неділя:  09:00 – 17:30.
Дзвінки на даний номер можуть бути платними, це варто з’ясувати у вашого оператора.


Англія