RU
UA
Статті

Українці в Англії: головні рекомендації для переселенців

Згідно з програмою для переселенців з України жителі Великої Британії прийняли рішення забезпечити житлом українських біженців. На сьогодні 122 тис. людей з Англії, 10 тис. – з Уельсу, та 6 тис. – з Північної Ірландії вже підтвердили свої наміри прийняти українців у себе вдома. Усі біженці, які вирішили їхати у цю країну, гарантовано отримають житло.

Ми розібрали ключові моменти та підготували повну інструкцію: як доїхати до Великої Британії і максимально швидко адаптуватися на новому місці.

Виїзд з України


Для тих, хто має родичів-резидентів країни або місцевих громадян, відкрита програма Ukraine Family Scheme. Українці мають право безкоштовно подати на візу та скористатися усіма запропонованими послугами: проживання у Великій Британії, лікування, праця, навчання, інші пільги протягом 3-х років.

Що потрібно для використання програми?

  • мати паспорт України та бути членом родини українця, який вже проживає на території країни;
  • знаходитись в Україні до 1 січня 2022 року;
  • мати закордонний паспорт біометричного зразка;
  • оформити запит на приєднання або подальше супроводження члена сім’ї, який є резидентом або місцевим громадянином.

Для українських біженців відкрили можливість подання заявки навіть після перетину Британського кордону при умові, якщо є повна відповідність з іншими вимогами. Більш детальна інформація знаходиться за посиланням

Для тих, у кого немає родичів у країні, є можливість пошуку спонсора, який надасть своє житло. У цьому разі необхідно подавати заявку за програмою Ukraine Sponsorship Scheme.

Для того, щоб подати заявку за цією програмою необхідно:

  • бути українцем, який офіційно проживав на території своєї країни до 1 січня 2022 року;
  • не перетинати кордон Великої Британії поки не знайдете відповідного спонсора.

Також є можливість участі у програмі громадян інших країн. У таких випадках необхідно бути близьким родичем українця, який оформляє заявку (треба документальне підтвердження спорідненості: свідоцтво про шлюб, народження дитини та інше). При відсутності належних документів необхідно надати детальне пояснення причин неможливості документального підтвердження.

Вся необхідна інформація знаходиться за посиланням. Деталі для спонсорів ви знайдете тут.

Після подання заявки ви отримуєте лист-підтвердження. Цей документ необхідно показувати транспортній компанії, яка обрана для пересування, та прикордонним службам. На кордоні співробітники митниці ставлять штамп у паспорті, який має дію протягом 6 місяців. Цей штамп виступає доказом на право користування усіма пільгами.

До уваги! Без листа-підтвердження ви не зможете перетнути кордон за цією програмою!
Крім цього українцям залишили право подати заяву на звичайну візу для роботи, навчання або в інших цілях. Для отримання більш детальної консультації необхідно зв’язатися зі Службою імміграційної консультації. Також ви можете отримати необхідну інформацію, написавши листа на електронну адресу [email protected].

У випадках, коли у вас відсутній закордонний паспорт, необхідно записатися на зустріч у візовий центр. За станом на сьогодні всі візові центри на території України зачинені. Найближчі працюють у столицях Угорщині, Польщі, Молдови, Румунії та Франції.
Збираєтесь перетинати кордон разом з домашнім улюбленцем? Перевірте, чи відповідає він встановленим вимогам (наприклад, наявність мікрочипу). Всі умови перетину за посиланням.

При умові ввезення в країну готівки у сумі більше 10 000 фунтів стерлінгів (трохи більше 13 тис.$) необхідно подати декларацію.

У якості перевізника можна обрати компанію Eurostar, яка прийняла рішення встановити безоплатний проїзд для українських біженців, які прямують до Лондона з Брюсселя, Парижа та Амстердама.

Які документи необхідні для легального перебування у Великобританії?


Перетнули кордон за програмами Homes for Ukraine або Ukraine Family Scheme? У вас є 6 місяців для надання своїх біометричних даних: цифрові відбитки пальців та фото обличчя. Ці дії дозволять отримати статус іммігранта та перебувати на території країни протягом трьох років.

Для всіх, хто скористався сімейною програмою, необхідно відправити заповнену онлайн-форму. Для спонсорської програми форма знаходиться ще на стадії розробки.

Корисна інформація для пошуку житла


При перетину кордону за спонсорською програмою, ви отримаєте кімнату, вільну квартиру або будинок від свого спонсору. Гарантійний строк – 6 місяців. За це житло не стягується оплата.

Якщо ви приїжджаєте за умовами сімейної програми, то у цьому випадку родичі повинні забезпечити вас житлом. Що робити, якщо вони не можуть гарантувати з якихось причин надання житлових апартаментів або ви за власним бажанням не бажаєте там залишатись? У цих випадках відкриті декілька безкоштовних варіантів:

  • Всесвітня готельна мережа Hilton пропонує українським біженцям безоплатне житло протягом 5 ночей.
  • Залиште свій запит або знайдіть оголошення про надання житла на порталі Host4Ukraine.
  • Airbnb надасть житло для 100 тис. українців (тільки на короткий термін).
  • Студенти Гарварду розробили спеціальну платформу.
  • У соціальних мережах розповсюджуються різноманітні групи, які дозволяють знайти житло серед британців (наприклад, Accommodation та Help & Shelter for Ukraine у Facebook).

Якщо ви територіально знаходитись у Лондоні, то є можливість отримати знижку в Inn Town. Для отримання спеціальної пропозиції необхідно написати листа на [email protected].

Бажаєте орендувати житло? Рекомендується спочатку отримати консультації від центрів місцевої влади. За посиланням можна знайти адресу найближчого пункту.

У Великій Британії запроваджена акредитація для орендодавців, яка є добровільною процедурою. Згідно з даною програмою власник має можливість підтвердити якість запропонованого житла. Деталі про акредитацію та адреси усіх акредитованих об’єктів нерухомості можна знайти тут

Також уряд Великої Британії підготував детальну інструкцію для орендарів, яка може вам допомогти знайти необхідне житло.

Найбільш популярними та безпечними сайтами для пошуку нерухомості в країні являються: rightmove.co.uk та zoopla.co.uk.

А що з грошима?


Державна валюта Великобританії – фунт стерлінг. 1 GBP = 38,74 грн (на 31 березня 2022 року). Якщо ви бажаєте знайти роботу або маєте недостатній дохід для проживання, то є право на оформлення соціальної виплати. Розмір фінансування розраховується в індивідуальному порядку. Для оформлення виплати необхідно звернутися до місцевого центру зайнятості та виконати всі її рекомендації щодо пошуку роботи. Якщо даний процес буде вами проігнорований, то додаткові виплати можуть бути припинені.

Маєте на утриманні дітей до 16 років (а в окремих випадків до 20 років)? В такому випадку у вас є право на окрему фінансову допомогу. Подати онлайн-заявку можна за посиланням.

Усі соціальні виплати перераховуються на особистий банківський рахунок. Для відкриття рахунка необхідно звернутись до банку з документами, що підтверджують особу-іммігранта та адресу проживання.

Не змогли відкрити рахунок? Доступна виплата фінансової допомоги у вигляді ваучера. Для цього необхідно детально пояснити у центрі зайнятості причини відсутності рахунка.

Більш детальна інформація про виплати для українців знаходиться за посиланням.

Як не залишитися безробітним у Великобританії?


Для пошуку роботи рекомендується скористатись наступними ресурсами: 

Українці, які давно проживають у Лондоні, говорять, що британці охоче наймають на роботу біженців з України.

Як вивчити англійську мову?


На цьому сайті можна знайти профільний навчальний центр для вивчення англійської мови. Вартість послуги залежить від обраної програми та становить 22,2 GBP або 56 GBP. Також є можливість безкоштовного навчання, яке проводиться в онлайн режимі. Оберіть найбільш відповідний ресурс з даного списку.

Чи можна українцям отримувати медичну допомогу?


Звісно, всі біженці мають право на медичні послуги. Для безперешкодного доступу всі іноземні громадяни повинні мати індивідуальний 10-значний номер (NHS-номер). Він відкриє можливість записуватись на прийоми до загальних лікарів. Для отримання спеціального номера необхідно:

  • пройти реєстрацію у лікаря;
  • з’явитись на співбесіду;
  • надати необхідні документи та іншу інформацію, які у вас запросить медичний співробітник (наприклад, номер соціального страхування, підтвердження місце проживання та інше).

Номер NHS надсилається поштою.

Для отримання більш широкого доступу та можливості користування приватними медичними закладами рекомендується придбати страховку за посиланням. Ви можете надіслати запит, щоб дізнатись її вартість.

Більше інформації про медичну структуру ви зможете знайти на сайті.

Як дітям отримати освіту у школі?


Українські діти, які знаходяться у країні за сімейною або спонсорською програмою, мають такі ж права на освіту, що і британці. В Англії органи місцевої влади нададуть повний перелік доступних державних закладів освіти у вашій місцевості. Також ви маєте право надсилати аналогічні запити в інші регіони.

Важливо! Звертайте увагу на процес подачі заявки до школи. Він може суттєво відрізнятись, в залежності від місцевості.

Також ви можете звертатись у приватні школи або віддати перевагу домашньому навчанню.

Повна інформація, яка необхідна при виборі навчального закладу, знаходиться тут. Більше деталей про систему освіти у Великобританії можна знайти за посиланням.

Куди треба звертатись за допомогою при необхідності?


Для отримання допомоги ви можете звернутись до наступних організацій:

  • місцеві органи влади (у справах житла, якщо ви скористались спонсорською програмою та вам надають житло у аварійному стані або вам загрожує насильство);
  • продовольчий банк (з питань забезпечення продуктами харчування);
  • turn2us.org.uk (з питань фінансової допомоги);
  • Британський Червоний Хрест (здатний допомогти з будь-яких питань).

Також у Великобританії функціонує Асоціація українців. Вона відкрила представництва у багатьох регіонах та випускає газету «Українська думка».