RU
UA
Статті

У Польщі розпочався обмін готівкових гривень за єдиним курсом

Важлива інформація Польща

Проблема з обміном готівкових гривень у Польщі добре відома біженцям. Приймати українську валюту не хотіла більшість банків, а ті, хто ще пропонував обмін, робили це за такими невигідними курсами, що операцію нерідко називають «лихварською» або «купівлею за ціною паперу».


Національні банки Польщі та України уклали угоду про можливість викупу готівки українською стороною. У співпраці з комерційними банками з 25 березня 2022 року розпочався обмін готівкових гривень.


Розпочався обмін гривень на злоті у 52 відділеннях PKO BP


На даний момент зробити обмін можна у 52 відділеннях банку по всій Польщі. У майбутньому кількість пунктів планується збільшити до 100.


Які курси гривня – злотий?


За офіційними даними польського Нацбанку, коливання курсу гривня – злотий з початку березня становило 0,1403 – 0,1501 злотих за одну гривню (або 6,67 – 7,13 гривень за 1 злотий). Ті ж небагато фінансових установ, що ще продовжували міняти українську валюту на польську, використовували курси 10 – 13 (а часом і вище) гривень за злотий, тобто майже вдвічі вищі за офіційний. Саме це, на думку НБП, і було несправедливим і мало бути виправлено.


Тепер обмінний курс встановлений Національним банком України (оскільки саме ця установа обіцяє викуп української валюти у банків надалі). Курс єдиний для всіх відділень і складає:


0,14 злотих за 1 гривню або 7,14 гривні за 1 злотий


PKO BP запевняє, що не бере за обмін відсотки (комісійні), а також не встановлює спреди (різниці курсів купівлі та продажу валют).


Правила обміну


Обміном зараз займається PKO Bank Polski SA. На даний момент це 52 філії, але в майбутньому обіцяють збільшити їх кількість до 100. Адреси діючих відділень:



Хто може обміняти гривні на злоті?


Можливість поширюється на дієздатних громадян України віком від 18 років. Вимоги щодо наявності статусу UKR в даний час не існує, однак є обмеження щодо прийнятих документів.


Які документи необхідні для обміну?


В даний час обмін валют здійснюється виключно за наявності документів двох типів (достатньо одного з перерахованих):


  • Український закордонний паспорт.
  • Внутрішній паспорт, виданий після 2016 року, у вигляді пластикової картки (ID-картка).

За іншими документами, зокрема за якими вдалося в'їхати до Польщі та легалізуватися, обміняти гривні не можна (принаймні поки що).


Які купюри обмінюють?


Міняти будуть готівкові гривні і тільки купюри номіналом 100, 200, 500 і 1000. Максимальна сума обміну – 10 000 гривень на кожну повнолітню людину. Отримати злоті можна буде як готівкою, так і переказом на свій рахунок.


Як відбувається обмін валют для біженців?


Для обміну достатньо особисто з'явитися в одне із зазначених відділень та заявити про намір зробити цю фінансову операцію. При собі потрібно мати вищезгадані документи та готівкові гривні номіналом не нижче 100 та загальною сумою не більше 10 000 на 1 особу.


Далі відбудеться безпосередньо обмін, результат якого, нагадаємо, можна отримати у готівкових злотих або шляхом переказу на рахунок у банку.