RU
UA
Статті

У Польщі скасовують карантин та масковий режим

Важлива інформація Польща

На спеціальній прес-конференції міністр охорони здоров'я Польщі оголосив про відміну з 28.03.2022 маскового режиму та обсервації, раніше введених через пандемію COVID-19. Що це означає на практиці та що станеться з подовженими візами та Картами побиту?


Масковий режим

Обов'язкове носіння масок у приміщеннях скасовується з 28.03.2022. Зберігається єдина вимога дотримання маскового режиму – у медичних закладах (поліклініках та лікарнях). Причому поширюється вона як на медичний персонал, так і пацієнтів.


Не дуже зрозуміло, як справи з аптеками, куди в більшості випадків хворі звертаються в першу чергу, але чиновники обіцяли уточнити це питання найближчим часом.


Локальні вимоги носіння масок можуть зберігатися в окремих установах, наприклад, у школах. Проте таке рішення ухвалюється на рівні керівництва цих закладів.


Скасування карантину та ізоляції


Скасуються всі види обсервації, введені раніше через пандемію. Зокрема:


  • Ізоляція хворих. Оформлятиметься лікарняний лист на загальних підставах.
  • Карантин членів інфікованих сімей.
  • Карантин для осіб, які в'їжджають до Польщі з-за кордону.

Карантин може вводитись у випадках обмежених спалахів захворювання, але відбуватися це буде на місцевому рівні та на обмеженій території. Також лікар в індивідуальному порядку має право призначити ізоляцію для конкретного пацієнта, який захворів на коронавірус.


Заявлено, що у разі погіршення епідеміологічної обстановки, обов'язкова обсервація може бути повернена.


Що станеться з подовженими візами та Картами побиту?


Це питання хвилює велику кількість іноземців, багато з яких уже довгий час перебувають у Польщі за подовженими документами. Ось що говорить про продовження законодавство:


Art.15zd. Ustawa o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych


  1. Якщо останній день перебування іноземця на підставі національної візи припадає на період режиму епідемічної загрози або епідемії, оголошеного у зв'язку з поширенням вірусу SARS-CoV-2, термін перебування на підставі цієї візи та термін дії цієї візи продовжуються до 30-го дня після дати закінчення останнього з введених режимів.
  2. У випадку, зазначеному в п.1 до закордонного паспорта іноземця, не ставиться нова візова позначка.
  3. Якщо останній день терміну дії дозволу на тимчасове проживання (Карти годинного побиту — ПК) припадає на період режиму епідемічної загрози або епідемії, оголошеного у зв'язку з поширенням вірусу SARS-CoV-2, термін дії цього дозволу продовжується до 30-го дня після дати закінчення останнього з введених режимів.
  4. У випадку, зазначеному в п.3, дозвіл на проживання (нова карта — ПК) не видається і не замінюється.

Що тут важливо? Що категорія режимів може змінюватися, але продовження документів залишається, поки діє будь-який з них, плюс ще 30 днів.


Тепер повернемося до прес-конференції міністра, де, крім іншого, він заявив:

«У вересні ситуація може знову погіршитись, тому ми зберігаємо режим епідемії. Якщо ситуація покращуватиметься, статус може бути модифікований в режим епідеміологічної загрози».


Тобто режим епідемії не тільки не скасовано, але якщо і будуть зміни, то вони залишаться в рамках Art.15zd. вищезазначеного закону.


Відповідно, продовжені візи та Карти побиту продовжують діяти на колишніх умовах, а дата їх закінчення все ще не визначена.