RU
UA
Статті

Транспорт та пересування в Польщі

Важлива інформація Польща
Громадяни України можуть скористатися безкоштовним проїздом у другому класі поїздів перевізника PKP Intercity категорії TLK i IC. Під час подорожі можливі пересадки. Правило поширюється лише на подорожі в межах Польщі.

Потрібно мати закордонний паспорт або інший документ, що посвідчує особу з українським громадянством. Якщо проїзд у поїзді вимагає бронювання квитків, громадяни України повинні отримати його безкоштовно. У випадку відсутності вільних місць громадяни України можуть подорожувати без бронювання місця у поїзді. Квиток можна повернути або поміняти на безкоштовне бронювання місця.

Також можна безкоштовно виїхати поїздом за межі Польщі, у такому випадку треба обирати іноземних перевізників.

Безкоштовний проїзд за умови посвідчення українського громадянства у регіональних залізницях:


У багатьох містах проїзд міським транспортом безкоштовний для громадян України. Проїзд автобусами, трамваями, метро, швидкісною міською залізницею (SKM) відбувається на основі різних документів. Зазвичай це документ про місце перебування чи документ, що посвідчує українське громадянство, або закордонний паспорт із печаткою про дату в’їзду на територію РП не раніше, ніж 24.02.2022.

В’їзд у Польщу власним автомобілем


Для проїзду потрібне лише посвідчення водія тієї особи, яка керує автомобілем. Необхідно мати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), виданий відповідним органом, який підтверджує, що водій має право керувати зазначеним автомобілем (наприклад, підтверджує, що автомобіль становить власність або спільну власність водія).
Якщо техпаспорт не містить інформації про право власності, водій повинен мати при собі відповідний документ, який підтверджує право на користування автомобілем (напр., договір позики або згоду власника). Автомобіль повинен відповідати технічним вимогам РП — мати підтвердження техогляду, номерні знаки та дійсний медичний страховий поліс.

Важливо: Автомобіль підлягає обов’язковій реєстрації в РП упродовж 6 місяців від дати в’їзду на територію Польщі.